Reklam
Reklam

Bevolkingskrimp geeft aanleiding tot bezorgdheid in Bulgarije

Geboortecijfers laag, sterftecijfer hoog en emigratie naar West-Europa belangrijkste oorzaken bevolkingsafname, aldus ambtenaar van het Nationaal Instituut voor Statistiek. Het aantal inwoners in Bulgarije is met  11,5% gedaald.

Bevolkingskrimp geeft aanleiding tot bezorgdheid in Bulgarije
Editör: Turkinfo.nl
14 Ocak 2022 - 08:02
Reklam

Bulgaarse ambtenaren hebben donderdag hun bezorgdheid geuit over de daling van de bevolking van het land, die volgens lokale media de afgelopen tien jaar met 11,5% is gedaald.

In een toespraak voor een parlementaire commissie over Bulgaarse expats, merkte Sergei Tzvetarski, hoofd van het Nationaal Instituut voor Statistiek, op dat de bevolking van het land in de afgelopen tien jaar met meer dan 840.000 mensen is afgenomen.
Terwijl 53% van deze daling werd veroorzaakt doordat het aantal geboorten lager was dan het aantal sterfgevallen, was migratie verantwoordelijk voor de resterende 47%, aldus Tzvetarski.

Hij merkte op dat ongeveer 950.000 Bulgaren sinds 2007, toen het land toetrad tot de EU, zijn geëmigreerd naar verschillende West-Europese landen, waaronder Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, België en Italië.
Volgens econoom Petar Ganev zijn vorig jaar in Bulgarije meer dan 147 000 mensen om het leven gekomen, terwijl dat aantal vóór de COVID-19-pandemie nog zo'n 107 000 bedroeg.

Ganev wees erop dat het coronavirus niet de enige factor was in de stijging van het aantal sterfgevallen en zei dat het aantal in Europese landen varieerde naar gelang van het verloop van de pandemie.

Bevolkingskrimp in Bulgarije baart zorgen
Geboortecijfers laag, sterftecijfer hoog en emigratie naar West-Europa belangrijkste oorzaken bevolkingsafname, aldus ambtenaar van het Nationaal Instituut voor Statistiek.
Erop wijzend dat 342 duizend Bulgaren in Duitsland wonen, 102 duizend in het voormalige EU-lid Engeland, 56 duizend in Italië, 40 duizend in België en 37 duizend in Nederland, zei Tzvetarski: "Naar schatting wonen 1,5 miljoen van onze burgers in het buitenland ... De meest intense migratie is naar Engeland, België en Nederland." hij zei.

©TURKINFO.NL


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum