De politie mag niet op etniciteit verkeerscontroles uitvoeren

Het hoge raad in Nederland heeft aangegeven dat de politie tijdens een routinecontrole niet het recht heeft om op basis van etniciteit auto’s aan te houden, te ondervragen en te controleren.


De politie mag niet op etniciteit verkeerscontroles uitvoeren

Volgens diverse onderzoeken is naar voren gekomen dat de politie tijdens routinecontroles selectief auto’s stopt op basis van de etniciteit van de bestuurders. Dit in plaats van de regels die meegegeven worden waarbij dus op basis van willekeur / steekproefsgewijs auto’s gecontroleerd moeten worden.



Paul Mutsaers, een docent van de universiteit Tilburg, had een en ander op de volgende manier samengevat: ik ben zelf vaak getuige geweest van het feit dat de politie tijdens controles niet op willekeur maar selectief op etniciteit auto’s stopt. Voordat een auto stopgezet en begeleid wordt naar een parkeervak wordt eerst gekeken wie er achter het stuur zit. Indien het om een Turkse, Marokkaanse of Surinaamse bestuurder gaat wordt de auto direct begeleid naar een parkeerplaats. In het geval ze er niet zeker van zijn wordt de auto stopgezet en wordt gevraagd het raam naar beneden te doen. Op het moment dat ze daarna constateren dat het om een autochtoon gaat, mag de auto zijn weg gewoon weer vervolgen. Indien niet, wordt je ook gecontroleerd.



Ook volgens een onafhankelijk onderzoek, dat op verzoek van de politie zelf geinitieerd is, is gebleken dat 40 procent van de autochtone Nederlanders zonder enige reden, met vooroordeel, aangehouden en gecontroleerd wordt. 40 procent van de autochtonen in Nederland wordt onterecht stilgehouden, aangehouden en zonder dat ze het verdienen geheel gecontroleerd.



Volgens de rechtszaak die recentelijk is geweest is aangegeven dat het niet rechtmatig is dat de politie tijdens een routinecontrole willekeurig een auto kan stopzetten en controleren. Volgens de hoge raad is het onwettig dat op basis van etniciteit auto’s aangehouden en gecontroleerd worden.



 



©MD



Alle berichten met bron Turkinfo en @MD mogen zonder toestemming niet gepubliceerd of gebruikt worden