Nederlandse journalist land uitgezet in Turkije door banden terroristische groeperingen

De Nederlandse journalist wordt het land uitgezet nadat de Nederlandse politie informatie over de banden van de journalist met terroristengroep heeft gedeeld, zegt de Turkse ambtenaar.


Nederlandse journalist land uitgezet in Turkije door banden terroristische groeperingen

Turkije heeft een Nederlandse journalist het land uitgezet vanwege vermeende banden met een terroristische groepering, kondigde de presidentiële communicatiedirecteur van Turkije donderdag aan.



In een gesprek met Anadolu Agency zei Fahrettin Altun dat het besluit om Johanna Cornelia Boersma uit te zetten op donderdag werd genomen nadat de Turkse autoriteiten inlichtingen hadden gekregen van de Nederlandse politie dat de journalist banden had met een terroristische groepering, maar geen enkele groepering heeft gespecificeerd.



In een schriftelijke verklaring zei Altun dat de Nederlandse politie ook informatie had gevraagd over haar bewegingen in en buiten Turkije.



"Vanwege de ernst van de dreiging werken we nauw samen met onze vrienden en bondgenoten, waaronder Nederland, en vertrouwen we op hun inzichten om bedreigingen van de Turkse en Europese veiligheid te identificeren en te neutraliseren," zei hij.



"Het uitzettingsbesluit heeft niets te maken met haar journalistieke activiteiten in Turkije," voegde hij eraan toe.



Boersma werkt voor Het Financieele Dagblad.



"Een aantal terroristische groeperingen, waaronder de PKK en Daesh, hebben de afgelopen jaren dodelijke aanslagen gepleegd op Turkse burgers, waarbij meer dan 2.000 onschuldige mensen zijn omgekomen", aldus Altun's verklaring.



Tot op heden, voegde hij toe, hebben de Turkse autoriteiten met hulp van hun internationale partners, tienduizenden individuen, die banden hebben met terroristenorganisaties, op de zwarte lijst gezet om extremisme te bestrijden.



 



@MD

Berichtgeving met bron Turkinfo en @MD mogen niet gepubliceerd en/of gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming.