Export groeit 2 procent in februari

Het volume van de goederenexport was in februari 2,0 procent groter dan in februari 2018, meldt het CBS. De groei is iets kleiner dan een maand eerder. In februari 2019 groeide vooral de export van transportmiddelen (o.a. schepen) en machines. Daarentegen kromp de export van elektrotechnische apparatuur. Het volume van de import was in februari 2,6 procent groter dan een jaar eerder.


Export groeit 2 procent in februari

Omstandigheden voor export in april minder gunstig dan in februari



Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in de exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de export, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de export.



Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in april minder gunstig dan in februari. Alle vertrouwensindicatoren in de radar verslechterden. De krimp op jaarbasis van de Duitse industriële productie was echter kleiner. Ook de jaar-op-jaarontwikkeling van de wisselkoersen verbeterde. 



CBS