2 duizend zakenmensen kiezen voor Turkse nationaliteit

2 duizend buitenlandse zakenmensen hebben sinds september 2018 de Turkse nationaliteit gevraagd.


2 duizend zakenmensen kiezen voor Turkse nationaliteit

In September 2018 is de wetgeving in Turkije gewijzigd waardoor zakenmensen in Turkije al met een zakelijk belang in Turkije voor 250 duizend dollar, wat eerst 1 miljoen dollar was,

de Turkse nationaliteit kunnen aanvragen. Dit heeft direct geleid tot meer aanvragen. Sinds September 2018 hebben 2 duizend buitenlandse zakenmensen deze stap gezet.

Het grootste deel van deze zakenmensen komt uit het middenoosten.

Mensen hebben ook gezien dat sinds de wetswijziging ook de handel in onroerend goederen plotseling is gestegen. De grootste deel van deze aanvragen komen van Irakeze en Syrische zakenmensen.

Na zo een aanvraag doen de Turkse autoriteiten diepgaande onderzoek naar de persoon, zijn herkomst en zijn verleden in eigen land. Soms kiezen de autoriteiten ervoor dat deze mensen wel zaken mogen doen in Turkije, maar niet de nationaliteit krijgen.

Het onderzoek naar en toekennen van de Turkse nationaliteit gaat tegenwoordig ook veel sneller in vergelijking tot vroeger. Vroeger duurde het hele proces 10 maanden, terwijl nu in 2,5 maand dit al afgerond wordt.

Autoriteiten geven aan dat deze wetswijziging er ook voor zorgt dat Turkije veel inkomsten heeft hieraan, een Irakees zakenman heeft bijvoorbeeld voor 16 miljoen dollar aan onroererd goederen gekocht. Wel wordt gewaarschuwd dat tussenpersonen hier misbruik van proberen te maken en hoge kosten vragen bij deze buitenlandse zakenmensen.