Turkse Havize is in Amsterdam-Noord slachtoffer van huiselijk geweld geworden

Amsterdam-Noord is donderdagochtend wakker geschud met een familiedrama. De 44 jarige Havize K. werd door haar echtgenoot met messteken van het leven beroofd. Zij laat twee kinderen van 6 en 16 jaar achter.


Turkse Havize is in Amsterdam-Noord slachtoffer van huiselijk geweld geworden

Havize stond bekend als een lief, zachtmoedig en behulpzaam vrouw. Psychisch werd ze jarenlang bedreigd, onderdrukt en mishandeld. Naaste omgeving was op de hoogte van d’r mans psychische toestand (hij was niet in orde) ook zij werden door hem bedreigd en achtervolgd.


Havize heeft zelf wel aangifte gedaan bij de politie en hulp gezocht bij instanties. Het was wel iedere keer een stap vooruit (aangifte) en twee stappen terug (hij is weer beter) hierdoor zijn de signalen volgens haar naasten niet goed doorgepakt. Ook vrienden en buren waren terughoudend, door de continuïteit van de bedreigingen durfden ze geen aangifte te doen en hulp voor Havize in te schakelen.


Gisterenavond waren we met 200 en vandaag met 100 vrouwen aanwezig in de Emir Sultan moskee. Zaterdag is er ook een bijeenkomst voor de buurt in het Huis van de Wijk georganiseerd die werd weer bijgewoond door meer dan 200 buurtbewoners. Pijn, verdriet, teleurstelling en boosheid werd diep gevoeld en beleefd.


Zoals ik bij alle drie de bijeenkomsten heb gezegd, geen enkele instantie en mens is perfect, instanties handelen naar aanleiding van onze signalen, klachten en aangiftes. Wanneer omgeving daarin terughoudend is stapelen de fouten zowel bij instanties als bij de naasten zich op. Preventie, op tijd signaleren en handelen is en blijft erg belangrijk.


Dit kon voorkomen worden maar dat is dus niet gelukt.


Bang zijn voor dreigementen en een stap vooruit twee stappen terug gedrag schijnt het beeld te hebben vertroebelt. Een leermoment voor zowel de naasten als de instanties zou ik zeggen.
Ik leef enorm mee met de familie en kinderen van Havize en wens ze heel veel sterkte toe.
Voor ons zelf als mens wens ik veel wijsheid, goed signaleren en op tijd handelen toe.
Ik hoop dat we zoiets nooit meer zullen meemaken.
 
Canan Uyar
@Turkinfo.nl