Slachtoffers crashTurkish Airlines herdacht

In de akker vlak bij de Polderbaan waar een jaar geleden het toestel neerstortte van Turkish Airlines, is vorige week bijna driehonderd slachtoffers, nabestaanden, hulpverleners en andere betrokkenen hebben in een weiland in de de Poldercrash herdacht.


Slachtoffers crashTurkish Airlines herdacht

De vliegramp kostte aan negen inzittenden het leven en tachtig personen raakten gewond.

Tijdens de bijeenkomst werd een gedenksteen onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp met een toestel van Turkish Airlines, die precies een jaar gelden het leven kostte aan negen inzittenden. Tachtig mensen raakten gewond.

Na toespraken van de burgemeester van Haarlemmermeer, de ambassadeur van Turkije en de consul-generaal van de Verenigde Staten werd een moment stilte gehouden.

Op de gedenksteen staat de tekst Uw leed is ons leed, in drie talen, voor de Nederlandse, Turkse en Amerikaanse slachtoffers. Burgemeester Theo Weterings sprak die woorden tijdens een herdenkingsdienst in maart vorig jaar.

De steen, een symbool voor de romp van het vliegtuig die na de crash nog weken in het weiland langs de A9 lag, is het middelpunt van een klein parkje. De gemeente richtte de plek in als permanente herdenkingsplaats. Rond de steen staan negen bomen, als herinnering aan de negen dodelijke slachtoffers.

„We weten nu allemaal dat het pad van de verwerking bochtig is, en geen duidelijk afgebakend einde kent. Ook daarom is deze plek, dit monument, van groot belang. Dit is de plek waar iedereen, op zijn of haar eigen moment, kan blijven herdenken”, aldus Weterings.

Voorafgaande aan de eenmalige herdenkingsbijeenkomst, die op nadrukkelijk verzoek van betrokkenen werd gehouden, ontvingen achttien burgers uit handen van burgemeester Theo Weterings in het gemeentehuis Haarlemmermeer een erespeld omdat zij na de crash direct hulp hadden verleend. Onder hen omwonenden, maar ook automobilisten die op de A9 reden en het toestel voor hun ogen zagen neerstorten.

„Deze burgerhulpverleners hebben levens gered, slachtoffers ondersteund en de professionele hulpdiensten geholpen. De samenleving is gebaat bij burgers, die het eigen belang en het eigen gevaar opzijzetten ten behoeve van anderen”, aldus Weterings die sprak van een heldendaad.

De herdenking werd bijgewoond door bijna alle passagiers die de crash hebben overleefd. Voor velen was het de eerste keer dat zij terug waren op de rampplek. De slachtoffers van de Poldercrash worden al een jaar gevolgd door de GGD van de veiligheidsregio Kennemerland. De organisatie verleende kort na het ongeval de eerste hulp en ging later over op het coördineren van verdere hulpverlening. Uit onderzoek blijkt dat de meeste betrokkenen nog steeds kampen met fysieke en geestelijke klachten. „We moeten deze mensen nog jaren blijven volgen, om ze indien nodig de juiste hulp te kunnen bieden”, aldus Ineke van der Zande, directeur van GGD Kennemerland.

Uit een uitgelekt rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid van Pieter van Vollenhoven blijkt dat de afstand waarop vliegtuigen in een rechte lijn op de landingsbaan moeten aanvliegen, zes mijl is. Maar bij de Polderbaan zou daar regelmatig van worden afgeweken, zodat er meer vliegtuigen kunnen landen. Dit zorgt ervoor dat toestellen vrij dicht op de baan een scherpe bocht moeten maken om te kunnen landen

İlhan Karaçay