Onzekerheid van Brexit blijft, meer bedrijven kiezen voor Nederland

Brexit blijft voor bedrijven reden om contact te zoeken met de NFIA om Nederland te verkennen. Steeds meer bedrijven kiezen voor Nederland vanwege Brexit.


Onzekerheid van Brexit blijft, meer bedrijven kiezen voor Nederland


Ook nu het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie heeft verlaten en een overgangsperiode is ingegaan, blijft er onzekerheid bestaan over de nieuwe economische relatie en de inmiddels onvoorziene gevolgen voor het internationale bedrijfsleven. Het Brexit-gerelateerde werk van het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) en haar regionale partners neemt dan ook nog steeds toe. Sinds het Brexit-referendum hebben 140 Brexit-bedrijven voor ons land gekozen. 78 van deze 140 bedrijven hebben in 2019 hun keuze gemaakt. De mediabedrijven Discovery en Ridley Scott, kredietbeoordelaar AMBest en Life Sciences & Health-fabrikant Shionogi behoorden tot de bedrijven die vanwege Brexit voor Nederland kozen. Samen verwachten deze 140 bedrijven in de eerste drie jaar meer dan 4.200 directe arbeidsplaatsen en 375 miljoen euro aan investeringen te creëren.

De 78 bedrijven die vanwege Brexit voor Nederland hebben gekozen, vormen een belangrijk onderdeel van de jaarresultaten van Invest in Holland in 2019. In totaal hebben 397 internationale bedrijven het afgelopen jaar gekozen voor een verhuizing naar of uitbreiding van Nederland. Deze bedrijven verwachten in de eerste drie jaar meer dan 14.000 directe arbeidsplaatsen te creëren en 4,3 miljard euro te investeren.

Meer bedrijven kijken naar een Brexit-gerelateerde overdracht
Het aantal Brexit-bedrijven dat zich op Nederland richt, blijft groeien. Het NFIA spreekt met 425 Brexit-bedrijven over een overstap of uitbreiding naar ons land, tot 175 vanaf begin 2019. Hieronder vallen Britse bedrijven, maar ook Amerikaanse en Aziatische partijen die hun huidige Europese structuur heroverwegen vanwege de onzekerheid die Brexit met zich meebrengt. Elk van deze bedrijven heeft unieke zorgen over de toegang tot de Europese markt. Dit kan gaan om de mogelijke belemmeringen voor de handel of voor specifieke producten of diensten, administratieve belemmeringen of extra procedures, de toegang tot internationaal talent voor onderzoek & ontwikkeling of het verlies van Europese innovatiefondsen.

Jeroen Nijland, NFIA-commissaris en voorzitter van het collectief Invest in Holland: "2020 wordt een belangrijk jaar voor deze bedrijven. Veel zal afhangen van de specifieke kenmerken van de toekomstige regelingen in de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. De impact hiervan zal per sector verschillen en de druk om tot afspraken te komen zal dit jaar groot zijn. We zien dat de onzekerheid bij veel bedrijven nog steeds toeneemt. Zij wachten met het nemen van investeringsbeslissingen totdat er meer bekend is over de gevolgen van deze nieuwe economische overeenkomsten voor hun bedrijfsvoering. Aan de andere kant wachten steeds meer bedrijven niet meer. Zij kiezen voor de zekerheid en zekerheid op de Europese markt die Nederland biedt. Met een Engelstalige bevolking, de uitstekende verbindingen naar het Verenigd Koninkrijk en de EU over de weg, per boot, trein en vliegtuig en onze sterke digitale infrastructuur is de keuze voor Nederland een aantrekkelijk alternatief.

Toegang tot de Europese markt behouden vanuit Nederland
De bedrijven vinden hun oorsprong vooral in de dienstensector, bijvoorbeeld Fintech, IT en de Media & Reclame industrie. Ze kiezen voor ons land vanwege de noodzakelijke EU-vergunningen, de toegang tot de Europese markt en het vermogen om Europees talent aan te trekken. Dit omvat Europese hoofdkantoren, onderzoeks- en ontwikkelingsfaciliteiten en servicecentra. Gezien de aard en de activiteit van deze bedrijven kiest het merendeel voor de Randstad bij Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Negentien bedrijven uit de Life Sciences & Health sector hebben vanwege Brexit voor Nederland gekozen. De komst van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) is vaak een van de redenen om voor ons land te kiezen.
Nederlands Agentschap voor Buitenlandse Investeringen (NFIA), 

©MD 
TURKİNFO.NL