Verenigd Koninkrijk en Turkije ondertekenen deze week een vrijhandelsovereenkomst

Het Verenigd Koninkrijk en Turkije zullen dinsdag een vrijhandelsovereenkomst ondertekenen, de eerste sinds Boris Johnson een nieuwe handelsovereenkomst met de EU heeft gesloten.


Verenigd Koninkrijk en Turkije ondertekenen deze week een vrijhandelsovereenkomst

We verwachten deze week een continuïteitsovereenkomst te ondertekenen met Turkije die betrekking heeft op de handel ter waarde van 18,6 miljard pond.
De twee landen hebben de laatste hand gelegd aan de tekst van een "continuïteitsovereenkomst" die de bestaande handelsvoorwaarden tussen Ankara - dat een douane-unie-overeenkomst met Brussel heeft - en Londen nabootst. De bilaterale handel tussen de landen was volgens het ministerie van Internationale Handel vorig jaar bijna 19 miljard pond waard.
De overeenkomst zal naar verwachting deze week op een videogesprek worden ondertekend door vertegenwoordigers van beide partijen. Via een uitwisseling van diplomatieke nota's kan de overeenkomst dan in werking treden, ook al is er niet genoeg tijd om de overeenkomst door de parlementen van de twee landen te laten ratificeren voordat het Verenigd Koninkrijk op 31 december uit de interne markt van de EU stapt.

Liz Truss, de secretaris van de internationale handel, zei: "De overeenkomst die we deze week verwachten te ondertekenen, sluit tariefvrije handelsregelingen in en zal onze handelsrelatie, die vorig jaar 18,6 miljard pond waard was, helpen ondersteunen. Het zal zekerheid bieden voor duizenden banen in de verwerkende industrie, de automobielindustrie en de staalindustrie in het hele Verenigd Koninkrijk.

Het Verenigd Koninkrijk is de op één na grootste exportmarkt van Turkije, maar de douane-unie van Ankara met de EU betekende dat er pas een vrijhandelsovereenkomst kon worden gesloten als er een Brexit-akkoord was. Dat wekte de vrees onder Turkse producenten van witgoed, auto's en textiel dat hun producten te maken zouden kunnen krijgen met forse invoertarieven en vertragingen aan de Britse grens als Groot-Brittannië uit het 27 leden tellende blok zou neerstorten.