Inflatie stijgt naar 2,1 in mei

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 2,1 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In april was de inflatie nog 1,9 procent.


Inflatie stijgt naar 2,1 in mei

Prijsontwikkeling voeding verhoogt inflatie
Voedingsmiddelen waren in mei 1,5 procent goedkoper dan in mei 2020, maar in april lagen de prijzen van voeding nog 2,2 procent lager dan een jaar eerder. Dit heeft een opwaarts effect op de inflatie. Vooral de prijsontwikkeling van aardappelen en vers of gekoeld fruit in 2021 droeg hieraan bij.

Brandstofprijzen stijgen door
Brandstofprijzen waren in mei 19,8 procent hoger dan een jaar eerder. In april was dit nog 18,3 procent. De Nederlandse automobilist betaalde in mei gemiddeld 1,773 euro voor een liter Euro 95. Een jaar eerder was dat nog 1,482 euro per liter. Ook de prijsontwikkeling van elektriciteit had een opwaarts effect op de inflatie in mei. Bij elektriciteit zijn de leveringstarieven gestegen.

Stijging HICP Nederland en eurozone 2,0 procent
Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Consumentengoederen en –diensten in Nederland waren volgens de HICP in mei 2,0 procent duurder dan een jaar eerder, in april was dat nog 1,7 procent. De inflatie in de eurozone nam toe van 1,6 naar 2,0 procent.
CBS