Merkel: We moeten pragmatische overeenkomsten vinden met Turkije

Duitse bondskanselier zegt dat Turkije een belangrijke partner voor het Westen blijft, ondanks politieke meningsverschillen over verschillende kwesties


Merkel: We moeten pragmatische overeenkomsten vinden met Turkije

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de dialoog met Turkije verdedigd, ondanks de huidige meningsverschillen, en benadrukte het strategische belang van Ankara voor de westerse wereld.

“Turkije heeft grote ambities en het is waar dat we veel teleurstellingen hebben meegemaakt in onze relaties. Maar toch moeten we pragmatische overeenkomsten vinden, zelfs als onze standpunten uiteenlopen over belangrijke kwesties', zei Merkel tegen een panel in Israël, meldde de in Berlijn gevestigde krant Judische Allgemeine.

Tijdens een vraag-en-antwoordsessie bij het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies in Tel Aviv, benadrukte Merkel dat Turkije en zijn westerse partners "met elkaar moeten blijven praten", ondanks hun politieke meningsverschillen.

“Je kunt Turkije niet negeren. Het is lid van de NAVO en speelt ook een centrale rol voor de Europese Unie in de strijd tegen illegale migratie”, benadrukte ze.

De Duitse kanselier zei ook dat men zijn of haar gesprekspartners in de internationale politiek niet kan kiezen als het gaat om grote regionale en mondiale problemen.

“Buitenlands beleid is een mengelmoes van waarden en belangen. Het vinden van de juiste balans hier is het grote probleem,” zei ze.

Merkel zal zaterdag een bezoek brengen aan Turkije voor gesprekken met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Na 16 jaar aan de macht te zijn geweest, bereidt Merkel zich voor om later dit jaar de actieve politiek te verlaten, maar ze zal op haar post blijven totdat een nieuwe coalitieregering is gevormd.

Haar christen-democraten (CDU/CSU) verloren eind vorige maand nipt de algemene verkiezingen.
©TURKINFO.NL