Tarwecrisis opgelost in Istanbul, veel felicitaties Turkije, Tarweprijzen daalden in alle landen, ook in Nederland.

Vrijdag daalden de tarweprijzen sterk in belangrijke markten in de VS en Europa. De prijs is al terug op het niveau van voor de Russische inval in Oekraïne. Veel landen feliciteerden Turkije met de overeenkomst die miljoenen mensen zal treffen.


Tarwecrisis opgelost in Istanbul, veel felicitaties Turkije, Tarweprijzen daalden in alle landen, ook in Nederland.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, woonden samen met vertegenwoordigers van Rusland en Oekraïne de ondertekeningsceremonie bij van het initiatief voor het veilige transport van graan en levensmiddelen uit het Oekraïense havendocument in het Dolmabahçepaleis.

"We zijn er trots op een belangrijke rol te spelen in een initiatief dat een belangrijke rol zal spelen bij de oplossing van de wereldwijde voedselcrisis die de hele wereld al lange tijd bezighoudt", zei Erdogan.

De president voegde eraan toe: "We zullen bijdragen aan het voorkomen van het gevaar van honger dat miljarden mensen in de wereld te wachten staat.
Met de in Istanbul ondertekende overeenkomst met de inspanningen van Turkije is de graancrisis opgelost. Veel landen feliciteerden Turkije met de overeenkomst die miljoenen mensen zal treffen.

De prijsdaling kwam na de deal die Oekraïne en Rusland eerder op vrijdag tekenden. Ondanks de oorlog met de overeenkomst garanderen ze de graanexport vanuit Oekraïense havens via de Zwarte Zee.

De oplossing voor de voedselcrisis die de hele wereld trof, kwam uit Turkije. De goede relaties met beide landen eindigden met de historische handtekeningen. De scheepsknoop van 25 miljoen ton graan die vastzat in Oekraïense havens, werd losgemaakt in Istanbul.
Tarweprijs daalde met 5,9 procent op de beurs van Chicago in de VS. Zelfs de prijs van tarwe in Europa daalde met 6,4 procent. De wereld verwelkomde het graanakkoord tussen Rusland en Oekraïne. Samen produceren de twee landen ongeveer 30 procent van de wereldwijde tarwe-export.

©TURKINFO.NL