Türkiye rolt eerste elektrische auto Togg uit, Massaproductie is begonnen, in voorjaar 2023 op de markt

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zaterdag de eerste in eigen land geproduceerde elektrische auto C-SUV uitgerold toen het land de 99e verjaardag van de Dag van de Republiek vierde.


Türkiye rolt eerste elektrische auto Togg uit, Massaproductie is begonnen, in voorjaar 2023 op de markt

Eerste Turkse auto TOGG rolde van de band ! 60-jarige droom van Turkije uitgekomen

Eerste model van TOGG komt in voorjaar 2023 op de markt
Tijdens de openingsceremonie van de Togg Gemlik Campus in de noordwestelijke provincie Bursa, waar de auto in massaproductie zal worden geproduceerd, maakte Erdogan een proefrit.

"We zijn allemaal getuige van de vervulling van de 60-jarige droom", zei Erdogan, eraan toevoegend "Togg is de naam van het project dat ons het genoegen geeft om deze gemeenschappelijke droom voor de sterke toekomst van ons land te realiseren."
Türkiye's eerste elektrische auto Togg zal in het eerste kwartaal van 2023 de weg op gaan, zei hij, eraan toevoegend dat wanneer Togg Gemlik Campus de volledige capaciteit bereikt, er jaarlijks 175.000 voertuigen zullen worden geproduceerd en dat 4.300 mensen direct en 20.000 indirect in dienst zullen zijn.

De president zei ook dat het land een deal heeft gesloten met een van 's werelds toonaangevende bedrijven voor de productie van lithium-ionbatterijen voor Togg in Türkiye.
"We zullen binnenkort de basis leggen voor een batterijfabriek die zal worden gebouwd op 609.000 vierkante meter (6,5 miljoen vierkante mijl) grond naast de Togg-faciliteit," voegde hij eraan toe.

Wereldwijde bedrijven hebben grote interesse in Türkiye op het gebied van investeringen in elektrische voertuigen, zei Erdogan, eraan toevoegend dat het land met de steun van het ministerie van Industrie en Technologie een project heeft uitgevoerd dat meer dan 1.500 snellaadstations zal installeren in alle 81 provincies van het land.

"We hebben exploitatievergunningen voor laadstations voor elektrische voertuigen afgegeven aan 54 bedrijven. Togg, met zijn eigen merk Trugo, biedt 1.000 snelladers aan op meer dan 600 punten in 81 provincies," zei hij.
De Turkse president zei dat burgers Togg-voertuigen vanaf februari 2023 kunnen reserveren.

Hij riep ook de managers van alle staats- en particuliere banken op om mensen te faciliteren zodat ze gemakkelijk Togg kunnen kopen. "Aangezien we dit voertuig 'Türkiye's auto' noemen, laten we samen doen wat nodig is."
"Ik hoop dat Togg de komende periode in veel landen over de hele wereld de weg op zal gaan als een prestigieus Turks merk", zei hij.

"Als Togg met al deze modellen de Europese wegen betreedt, wat zullen ze dan zeggen? 'Turken komen eraan", zei de Turkse president.

Togg

In juni 2018 sloegen vijf industriële giganten: de Anadolu Group, BMC, Kok Group, Turkcell en Zorlu Holding, evenals een overkoepelende organisatie, de Union of Chambers and Commodity Exchanges of Türkiye, de handen ineen om TOGG op te richten.
TOGG zal tot 2030 vijf verschillende modellen produceren – SUV, sedan, C-hatchback, B-SUV en B-MPV – en bezitten hun intellectuele en industriële eigendomsrechten.
Naast engineering-, ontwerp- en productiefaciliteiten zal Europa's schoonste spuiterij zich ook op de Gemlik Campus bevinden, waar de elektrische auto van de Turkse autofabrikant Togg in massaproductie zal worden genomen.

De auto is ontworpen door het Italiaanse designbedrijf Pininfarina, dat modellen heeft gemaakt voor Karma, de fabrikant van elektrische auto's uit Californië en Ferrari.
Togg heeft het geavanceerde lithium-lionbatterijtechnologiebedrijf Farasis gekozen als zakenpartner voor de batterij. Met snelladen wordt de auto naar verwachting in minder dan 30 minuten voor 80% opgeladen.

Het zal een bereik hebben van 300 kilometer tot 500 kilometer (186 mijl-310 mijl).
Uit de baantests bleek dat de auto ongeveer 7,6 seconden nodig heeft om van 0 tot 100 km/u te accelereren met 200 pk, en minder dan 4,8 seconden met een motor van 400 pk.
Het voertuig zal constant verbonden zijn met internet via 4G en 5G.
Togg werd het eerste Turkse merk dat in 2021 een iF Design Award ontving, een van de meest prestigieuze designprijzen ter wereld, met zijn C-SUV-model.
De inheemse auto wordt ook ondersteund door de overheid met belastingkortingen en stimuleringsmaatregelen.
 

©TURKİNFO.NL