China's bevolkingsgroei ziet een recorddaling in 6 decennia

Het grootste bevolkte land ter wereld zag de totale bevolking in 2022 met 850.000 afnemen China, 's werelds dichtstbevolkte land, heeft in 2022 een negatieve groei doorgemaakt, een historische daling van de bevolking in meer dan zes decennia, volgens nationale gegevens die dinsdag zijn vrijgegeven.


China's bevolkingsgroei ziet een recorddaling in 6 decennia

De totale bevolking van China is vorig jaar met 850.000 afgenomen, aldus het Nationaal Bureau voor de Statistiek (NBS) in een verklaring.

"Tegen het einde van 2022 bedroeg de nationale bevolking 1.411,75 miljoen (inclusief de bevolking van 31 provincies, autonome regio's en gemeenten en militairen), een daling van 0,85 miljoen ten opzichte van eind 2021", aldus de NBS-verklaring.

De gegevens omvatten geen inwoners van Hong Kong, Macau en Taiwan, evenals buitenlanders die in de 31 provincies, autonome regio's en gemeenten wonen.

Het verklaarde dat er 9,56 miljoen geboorten waren, met een geboortecijfer van 6,77 per duizend.

"Mensen hoeven zich niet al te veel zorgen te maken, want de belangrijkste vraag is of de bevolking, de demografische structuur en het industriële systeem verenigbaar zijn", zei NBS-directeur Kang Yi in antwoord op een vraag of de Chinese bevolking zal blijven afnemen.

"De trend zal zich voortzetten", voorspelde hij.

"Het totale aanbod van de beroepsbevolking is nog steeds groter dan de vraag. Het betekent niet dat de totale bevolking afneemt en het demografische dividend wegvalt", citeerde de Shanghai Daily Kang.

"De afname van de Chinese bevolking in 2022 werd voornamelijk veroorzaakt door de daling van het aantal nieuwe geboorten, wat verband hield met een afname van de vruchtbaarheidsintenties, vertragingen bij het huwelijk en de bevalling en de afname van het aantal vrouwen in de vruchtbare leeftijd", zei hij.

Het is "de eerste keer sinds 1950 dat het aantal nieuwe geboorten onder de 10 miljoen is gedaald en het derde jaar dat het geboortecijfer in het land onder de 1% is gedaald", meldde het Chinese dagblad Global Times.
©TURKİNFO.NL