Humza Yousaf gekozen als leider van Schotse Nationale Partij

Humza Yousaf wordt de eerste moslim die een belangrijke Britse partij leidt en zal naar verwachting bevestigd worden als de eerste leider van een gedecentraliseerde regering in het Verenigd Koninkrijk van etnische minderheid.


Humza Yousaf gekozen als leider van Schotse Nationale Partij

De Schotse minister van Volksgezondheid is gekozen als voorzitter van de Schotse Nationale Partij (SNP) na 14 dagen van stemmen door de partijleden.

Humza Yousaf werd de eerste moslim die een belangrijke Britse partij leidt en zal naar verwachting bevestigd worden als de eerste leider van een gedecentraliseerde regering in het Verenigd Koninkrijk van etnische minderheid.

Yousaf nam het op tegen de Schotse minister van Financiën Kate Forbes en voormalig minister van Gemeenschapswacht Ash Regan om Nicola Sturgeon op te volgen als leider van de SNP en eerste minister van Schotland.

Yousaf ontving in de eerste ronde van de verkiezing 48,2% van de stemmen, Forbes volgde met 40,7% en Ash Regan met 11,1%, volgens de SNP.

In de tweede ronde won hij de verkiezing met 52,1% terwijl Forbes 47,9% van de stemmen ontving.

"Proficiat aan @HumzaYousaf die verkozen is als de nieuwe leider van de SNP en de volgende Eerste Minister van Schotland. Laten we samen aan de slag gaan om een beter Schotland op te bouwen," aldus de SNP op Twitter.

Hij zal Sturgeon opvolgen, die vorige maand aftrad als het belangrijkste politieke ambt van het land, evenals aan het hoofd van de SNP.

De 37-jarige Schotse politicus Yousaf, die zich in 2005 bij de SNP aansloot, was ook de eerste Zuid-Aziatische en eerste moslim-kabinetssecretaris die in de Schotse regering diende.

In mei 2011 werd Yousaf gekozen tot het Schotse Parlement als een bijkomend lid voor de regio Glasgow op 26-jarige leeftijd, waarmee hij de jongste MSP werd die in het Schotse Parlement werd gekozen.
©TURKİNFO.NL