Reklam

Inflatie blijft 1,9 procent in april

Consumentengoederen en -diensten waren in april 1,9 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In maart was de inflatie ook 1,9 procent.

Inflatie blijft 1,9 procent in april
Editör: Turkinfo.nl
11 Mayıs 2021 - 09:16
Reklam
Opwaarts effect motorbrandstoffen
De prijsontwikkeling van motorbrandstoffen had een opwaarts effect op de inflatie in april. Motorbrandstoffen waren 18,3 procent duurder dan een jaar eerder. In maart was dat nog 10,7 procent. De gemiddelde prijs voor een liter benzine was 1,746 euro in april. Een jaar eerder betaalde de consument voor een liter benzine gemiddeld nog 1,468 euro. De prijs van een liter diesel nam in een jaar tijd toe van 1,224 euro naar 1,387 euro. Naast motorbrandstoffen had ook de prijsontwikkeling van elektriciteit, gas, kleding en schoenen een opwaarts effect op de inflatie.

Voeding drukt inflatie
Voedingsmiddelen hadden daarentegen een drukkend effect op de inflatie. Dit komt met name door de prijsontwikkeling van groenten, fruit en brood- en graanproducten (waaronder pasta). Voedingsmiddelen waren in april 2,2 procent goedkoper dan een jaar eerder. In maart was voeding nog 1,3 procent goedkoper.

Inflatie eurozone stijgt naar 1,6 procent
Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Consumentengoederen en –diensten in Nederland waren volgens de HICP in april 1,7 procent duurder dan een jaar eerder, in maart was dat nog 1,9 procent. De inflatie in de eurozone nam toe van 1,3 naar 1,6 procent.
CBS

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum