Informatie Donorregister in het Turks

Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Door deze wet wordt het duidelijk of je na je overlijden wel of geen organen en weefsels aan een patiënt wilt geven. Iedereen vanaf 18 jaar komt in het Donorregister. Als je nog niet hebt ingevuld of je donor wil worden of niet, ontvang je een brief met de vraag dat alsnog te doen. Om mensen met een Turkse achtergrond duidelijk uit te leggen wat de nieuwe donorwet voor hen betekent, is veel informatie nu ook beschikbaar in het Turks.

Informatie Donorregister in het Turks
Editör: Turkinfo.nl
20 Ekim 2020 - 09:52

Veel mensen hebben vragen over het Donorregister. Wat zijn weefsels? Hoe werkt orgaandonatie? Maar ook: geldt de donorwet ook voor mij als ik alleen de Turkse nationaliteit heb? Sommige antwoorden zijn lastig te begrijpen als je moeite hebt met de Nederlandse taal. Het is belangrijk om aan zoveel mogelijk mensen uitleg te geven over het Donorregister. Daarom is veel informatie nu ook vertaald in andere talen. Bijvoorbeeld in het Turks. Dit kan helpen bij het maken van een keuze over orgaan- en weefseldonatie.
 
Geen keuze betekent: geen bezwaar tegen orgaandonatie
De nieuwe donorwet geldt voor iedereen in Nederland vanaf 18 jaar die ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente. Het maakt niet uit welke nationaliteit je hebt.
Je beslist zelf hoe je in het Donorregister wilt staan en hoe je je keuze invult. Als je geen keuze invult, dan kom je met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het register. Dat betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan.
 
Brief van het Donorregister
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stuurt alle mensen die nog geen keuze hebben ingevuld een brief met de vraag dit alsnog te doen. Bij de brief zit een formulier waarop je je keuze kunt invullen. De brief is ook beschikbaar in het Turks. Kijk hier in welke periode jij de brief ontvangt.
 
Weet je al wat je kiest?
Weet je al welke keuze je wilt invullen? Dan hoef je niet te wachten op de brief. Je kunt je keuze direct invullen op www.donorregister.nl.
 
Yeni donör sicili: bu benim için ne anlama geliyor?
De volgende materialen zijn beschikbaar in het Turks:

  • Informatiefolder
  • Animatie met uitleg over het Donorregister (video 2 minuten)
  • Infographic met uitleg over het Donorregister
  • Animatie filmpje over het online invullen van je keuze (video 2 minuten)
  • Video uitleg over de nieuwe donorwet, de keuzes in het Donorregister en hoe het doneren van organen en weefsels gaat in makkelijke taal.
 
Uitleg bij bibliotheken
Heb je hulp nodig bij het invullen van je keuze? Dan kun je binnenlopen bij de bibliotheek. Veel bibliotheken geven uitleg over de nieuwe donorwet.
 
Verhalen van anderen
Welke keuze je maakt over het doneren van organen en weefsels, bepaal je zelf. Ook kun je je keuze altijd veranderen in het Donorregister. Vind je het lastig om een keuze te maken? Dan helpt het misschien om de verhalen van mensen die al een keuze maakten te lezen. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Garip: “Het leven is zo mooi, dat gun ik anderen ook.” Of het verhaal van Betty: “Ik geloof in de gedachte: De Here geeft, de Here neemt.”
 
Meer weten?
Ga voor meer informatie in het Turks naar www.donorregister.nl

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum