Reklam
Reklam

Eigen kracht van mensen aan zet

De Tweede Kamer heeft vorig jaar oktober een wet aangenomen die families en individuen het recht geeft om een “Familiegroepsplan” aan te vragen voordat de overheid of de hulpverlenende instanties ingrijpen bij gezinnen waar problemen zijn met jeugdigen.

Eigen kracht van mensen aan zet
Editör: Turkinfo.nl
23 Nisan 2014 - 07:03
Reklam

In 2015 worden de gemeentes zelf verantwoordelijk voor de Jeugdzorg. Burgers kunnen vanaf volgend jaar bijvoorbeeld de Eigen Kracht Central inschakelen om een familiegroepsplan te maken. De Eigen Kracht Centrale heeft landelijk meer dan tienduizend conferenties georganiseerd. Niet alleen voor de jeugdigen, maar steeds meer ook voor volwassenen. Waar staat de Eigen Kracht Centrale voor en wat doet zij voor de burger?



Iedereen krijgt vroeg of laat in zijn leven te maken met problemen en tegenslagen. Je dreigt je huis uitgezet te worden, door ruzie tussen ouders dreigen kinderen tussen de wal en het schip te raken, je kunt je schulden niet betalen of hebt problemen om je kinderen te verzorgen of op te voeden. Wat doe je dan? Ga je wachten totdat de instanties je komen helpen, of schakel je de Eigen Kracht Centrale in om samen met je familie en vrienden zelf eerst een oplossing te vinden voor je problemen?



Bij de Eigen Kracht Centrale kunnen mensen met een probleem dat zij niet alleen kunnen oplossen aankloppen. Samen met vrienden, familie en kennissen wordt dan een plan van aanpak gemaakt om het probleem op te lossen middels een zogenaamde Eigen Kracht-conferentie. De Eigen Kracht-coördinator coördineert, faciliteert en organiseert dit, maar draagt daarbij zelf geen oplossing aan en bemoeit zich niet met de inhoud van het probleem zelf. Het uitgangspunt is: Benut de eigen kracht van mensen zelf. 



Eigen Kracht-conferentie

De filosofie van de Eigen Kracht Centrale is dat een individu of familie eigenaar is van een probleem. Als je er zelf niet uit komt, dan roep je de hulp in van familieleden, vrienden en kennissen zodat er toch een oplossing komt, zonder daarbij direct naar hulpverlenende instanties te kijken. “Je moet iemand geen vis geven, maar een hengel zodat de persoon zelf vissen kan vangen”, zegt Tuncay Çinibulak (43) die als regiomanager in Zuid-Holland werkzaam is voor de Eigen Kracht Centrale. 

”Wij sluiten professionele hulp niet uit, en werken soms ook met instanties samen. Ons uitgangspunt is: schakel het sociale netwerk in, waar het kan, en waar het niet kan vraag je professionele hulp”, legt Çinibulak uit. En dat kan opgenomen worden in het plan tijdens de conferentie. “Als iemand bijvoorbeeld bepaalde lichamelijke klachten heeft, dan kan het netwerk deze persoon steunen door bijvoorbeeld boodschappen te doen en kan de professional, bijvoorbeeld een arts, dan de medische kant van het probleem voor zijn rekening nemen.”



Çinibulak benadrukt dat de Eigen Kracht Centrale geen hulpverlenende instantie is: “Wij bedenken geen planklare oplossingen voor problemen van mensen. Wel bieden wij de probleemhouder de mogelijkheid om samen met een kring van vertrouwelingen op zoek te gaan naar een oplossing. Op deze manier maak je volop gebruik van de eigen kracht van mensen.”



Voordat hij bij de Eigen Kracht Centrale aan de slag ging, was Çinibulak werkzaam als journalist. Hij was naar eigen zeggen bezig met het beschrijven van de problemen van mensen. Via zijn vrouw kwam hij in aanraking met de Eigen Kracht Centrale. “De filosofie van de Eigen Kracht Centrale sprak mij direct aan, want als je er zelf niet uitkomt met je probleem doe je een beroep op je familie en vrienden, je sociale netwerk. Soms lukt je dat niet, omdat je je bijvoorbeeld schaamt, of je hebt de kracht of de tijd er niet voor, dan schakel je de Eigen Kracht Centrale in. Zo ga je in de loop der tijd van samenredzaamheid weer naar redzaamheid. Met andere worden: Jij steunt eerst op je netwerk en als je voldoende aangesterkt bent, sta je op eigen benen.”



Wensen probleemeigenaar

Een individu of een familie met een probleem, bijvoorbeeld in de relationele sfeer, klopt aan bij de Eigen Kracht Centrale. De regiomanager luistert naar de wensen van de probleemeigenaar en zorgt ervoor dat de juiste Eigen Kracht-coördinator zo snel mogelijk, liefst nog dezelfde dag, contact opneemt om de Eigen Kracht-conferentie in gang te zetten. “Het kan bijvoorbeeld zijn dat een probleemeigenaar het prettig vindt om met een Eigen Kracht-coördinator van hetzelfde geslacht in contact te komen. Of iemand die zijn of haar moedertaal spreekt”, geeft Çinibulak als voorbeeld. De Eigen Kracht Centrale heeft Eigen Kracht-coördinatoren tot haar beschikking die het Turks, Marokkaans en andere talen machtig zijn. 



Nura Aygur (48), die naast Nederlands ook het Turks, Koerdisch en Aramees beheerst, werkt sinds voorjaar 2013 als coördinator bij Eigen Kracht Centrale in de provincie Overijssel. “Het coördineren van een Eigen Kracht-conferentie doe ik naast mijn reguliere baan bij een woningcorporatie. Ik heb nu tweemaal een conferentie geleid en daar heb ik een speciale training voor gehad.” Ook Aygur zag vanuit haar werk dat mensen of gezinnen in de problemen komen, maar dat hulp via officiële organisaties en instanties vaak erg lang op zich laat wachten. “De Eigen Kracht Centrale zorgt ervoor dat mensen snel hun probleem oplossen zonder dat ze de regie uit handen verliezen en dit sprak me erg aan”, zegt Aygur.



Praktijkvoorbeeld

Als coördinator organiseert Aygur een Eigen Kracht-conferentie voor een probleemeigenaar die bij de Eigen Kracht Centrale aanklopt. Onlangs benaderde de regiomanager haar met het verzoek een vrouw te bellen die een probleem had in de relationele sfeer binnen haar gezin. “De mevrouw in kwestie sprak alleen Turks waardoor zij het prettig vond om met iemand te spreken die ook Turks spreekt. Na het eerste telefoontje volgt een fysieke ontmoeting en daarbij is het van groot belang dat er een vertrouwensband ontstaat. In het gesprek inventariseer ik met welke personen, familie, vrienden en kennissen contact opgenomen moet worden”, licht Aygur de aanpak toe.



Vervolgens neemt de coördinator contact op met alle personen die bij de Eigen Kracht-conferentie aanwezig kunnen zijn. In sommige gevallen worden ook hulpverleners uitgenodigd, als die al betrokken zijn bij het probleem van de probleemhouder. Ook kunnen er deskundigen gevraagd worden informatie te geven over bepaalde onderwerpen waar de betrokkene, of zoals wij zeggen de hoofdpersoon, sterk behoefte aan heeft. Het kan gaan over hoe je bij de Kredietbank een lening gaat aanvragen of waar je moet zijn om een gepaste opleiding voor je kind te vinden. Maar het kan net zo goed gaan over de opvoeding en hoe je aanklopt voor professionele hulp als je bijvoorbeeld bepaalde fysieke of mentale problemen hebt. Er wordt een datum geprikt waarbij iedereen bij elkaar komt, dit wordt de Eigen Kracht-conferentie genoemd. 



Kring

Als op de bijeenkomst alles duidelijk is voor de aanwezigen over wat er moet gebeuren gaan de Eigen Kracht-coördinator en de eventueel aanwezige hulpverleners weg. “Als coördinator ben ik onpartijdig en onafhankelijk. De probleemhouder blijft achter met de familie, vrienden en kennissen, de kring genoemd, om tot een oplossing te komen voor het probleem. Het idee daarbij is dat iedereen op de hoogte is van de problematiek. Het plan om het probleem aan te pakken is daardoor rijker. “De laatste stap is het doornemen van het plan, dat doe ik als Eigen Kracht-coördinator samen met de probleemeigenaar en de kring. Ik kijk of alles goed op papier staat en of duidelijk is wat ieders rol precies is”, vertelt Aygur. Ook neemt de coördinator, die verantwoordelijk is voor de uitvoer van het plan, door wat er moet gebeuren als iemand een gemaakte afspraak niet nakomt. 



Onderzoek

Vier weken na de Eigen Kracht-conferentie neemt de coördinator contact op met “de bewaker van het plan”, zoals dat genoemd wordt. Dan vraagt deze hoe het gaat met de voortgang van het plan. In het geval er iets mis gaat vraagt de coördinator hoe dit opgelost gaat worden. Na drie maanden wordt nog een onderzoek uitgevoerd door een extern onderzoeksinstituut naar de tevredenheid van de betrokkenen. “Tot nu toe zijn mijn Eigen Kracht-conferenties naar tevredenheid verlopen en dat geeft mij uiteraard ook erg veel voldoening”, blikt Aygur tevreden terug.





Meer weten?

Eigen Kracht-conferenties zijn in heel Nederland beschikbaar voor individuen of families die hun probleem niet alleen op kunnen lossen, maar die wel de regie in eigen handen willen houden. Met behulp van een Eigen Kracht-conferentie maakt een burger samen met zijn kring een plan om het probleem aan te pakken. De Eigen Kracht-conferentie vindt plaats op een krachtige manier binnen een korte periode. Krachtig omdat de oplossing voor het probleem breed gedragen is en kort omdat een Eigen Kracht-conferentie ernaar streeft binnen hooguit enkele weken klaar te zijn. 



Een regiomanager van de Eigen Kracht Centrale kijkt of een aanvraag past binnen de overeenkomsten die er zijn met overheden en instellingen. In veel gemeentes hebben diverse instanties middelen beschikbaar voor de financiering van de Eigen Kracht-conferentie. Is dit het geval, dan kan de organisatie van een Eigen Kracht-conferentie van start gaan. De kosten voor een Eigen Kracht-conferentie worden in veel gevallen gedekt door gemeenten of hulpverlenende instanties. Het kost de burger dus niets.



http://www.eigen-kracht.nl/nl



FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum