Kunstmatige intelligentie helpt bij bestrijding van schadelijk insect in Turkije

Een door kunstmatige intelligentie (AI) ondersteund waarschuwingssysteem is 99,6% effectief in de strijd tegen de graanluis, een schadelijk insect dat de kwaliteit en opbrengst van graan in Turkije bedreigt.

Kunstmatige intelligentie helpt bij bestrijding van schadelijk insect in Turkije
Editör: Turkinfo.nl
21 Mart 2024 - 11:54

De graanluis, een klein, bruin insect van ongeveer 1 centimeter lang, is een van de grootste bedreigingen voor granen, die van strategisch belang zijn voor Turkije. De insecten migreren in maart en april naar graanvelden wanneer het weer warmer wordt, en dan begint hun meest actieve periode.

Het AI-systeem, ontwikkeld door Dr. Numan Ertuğrul Babaroğlu, een landbouwkundig ingenieur, kan voorspellen of de graanluis een plaag zal vormen, waar dit zal gebeuren, de ernst van de plaag en wanneer er moet worden bestreden. Het systeem kan deze informatie via een mobiele telefoon naar boeren sturen.

"Het systeem voorspelt ook of er twee jaar later een plaag zal zijn," legt Babaroğlu uit. "Dit geeft boeren, de markt en leveranciers van bestrijdingsmiddelen de tijd om zich voor te bereiden."

Het AI-systeem verwerkt elke dag 16.700 datapunten over de biologie, fysiologie van de graanluis en de fenologie van tarwe. Het systeem maakt gebruik van meteorologische data en biedt voorspellingen voor de komende week.

Het AI-systeem biedt een aantal voordelen:

  • Minder mankracht en middelen nodig: Het systeem kan de graanluis bestrijden met minder boeren en minder bestrijdingsmiddelen.
  • Gerichter gebruik van bestrijdingsmiddelen: Het systeem geeft aan wanneer en hoeveel bestrijdingsmiddelen er nodig zijn, waardoor milieubelasting wordt verminderd.
  • Betere oogstvoorspellingen: Boeren kunnen hun oogst beter voorspellen dankzij de nauwkeurige voorspellingen van het AI-systeem.

Dit AI-systeem is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen de graanluis en kan een significante bijdrage leveren aan de Turkse landbouwsector.

©TURKİNFO.NL

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Turkinfo Hollanda Haber'i:

Adreslerinden takip edin!