Minstens 1.121 doden, 7.634 gewonden door krachtige aardbevingen Zuid-Turkije

Twee aardbevingen met een kracht van 7,7 en 7,6, gecentreerd in het district Pazarcik in het zuidoosten Turkije aan zeker 1121 mensen in Turkije het leven gekost.

Minstens 1.121 doden, 7.634 gewonden door krachtige aardbevingen Zuid-Turkije
Editör: Turkinfo.nl
06 Şubat 2023 - 14:41
Maandagochtend vroeg schokte een sterke aardbeving met een kracht van 7,7, gecentreerd in het district Pazarcik, Kahramanmaras en verschillende zwaar getroffen provincies, waaronder Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay en Kilis.

Een nieuwe aardbeving met een kracht van 7,6 op de schaal van Richter om 13:24 uur. (1024GMT) trof Zuid-Turkije, dat gecentreerd was in het Elbistan-district van Kahramanmaras.

Sezer zei dat er in totaal 105 naschokken plaatsvonden en dat 2.824 gebouwen instortten.

Het totale aantal zoek- en reddingspersoneel dat in de regio is toegewezen, is volgens de AFAD 9.698.

Er is momenteel geen tsunami-dreiging die de oostelijke Middellandse Zeekusten van Turkije zou treffen, zei AFAD.

President Recep Tayyip Erdogan zei dat Turkije geschokt is door de "grootste ramp" sinds de aardbeving in Erzincan in 1939 in de vorige eeuw.

"Onze staat heeft sinds de aardbeving actie ondernomen met al zijn instellingen. Alle middelen zijn gemobiliseerd", zei hij op het AFAD-kantoor in de hoofdstad Ankara, waar hij de reddings- en hulpverleningswerkzaamheden coördineert.

De president sprak telefonisch met de burgemeesters van Adana, Osmaniye, Hatay en Kilis en kreeg informatie over de zoek- en reddingsactiviteiten, aldus het Turkse presidentschap.

Vice-president Fuat Oktay zei op een persconferentie dat Erdogan het evenement sinds het moment van de aardbeving volgt en beheert.

Oktay voegde eraan toe dat Hatay Airport momenteel gesloten is voor vluchten, en zei dat ze ook Kahramanmaras en Gaziantep hebben gesloten voor civiele vluchten.

"Tot nu toe zijn er 102 mobiele basisstations naar de aardbevingszones gestuurd", zei Oktay.

Hij riep ook alle mediaorganisaties, instellingen en organisaties op om te vertrouwen op officiële verklaringen om geen informatievervuiling te veroorzaken.

De vice-president zei ook dat alle scholen in deze 10 provincies een week gesloten zijn.

Ondertussen zei minister van Onderwijs Mahmut Ozer dat scholen in de provincies Diyarbakir, Gaziantep, Sanliurfa, Adana, Osmaniye en Kilis een week gesloten zullen zijn.

"Vanaf vandaag nemen we twee weken pauze van het onderwijs in de provincies Kahramanmaras, Hatay, Adiyaman en Malatya", voegde Ozer eraan toe.

Minister van Jeugd en Sport Mehmet Kasapoglu zei dat alle nationale sportorganisaties die in Turkije worden gehouden tot nader order zijn opgeschort.

De aardbeving werd ook gevoeld in verschillende landen in de regio, waaronder Libanon en Syrië.

Reddingsteams op hun hoede

Erdogan bracht beterschapswensen over aan burgers die getroffen waren door de aardbeving. Hij voegde eraan toe dat AFAD en andere eenheden "op hun hoede zijn".

De president merkte op dat reddingsteams onmiddellijk naar de door de aardbeving getroffen gebieden werden gestuurd.

"Ons ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Volksgezondheid, AFAD, provinciegouverneurschappen en alle andere instellingen begonnen snel met hun werk.

"We coördineren ons werk ook na de aardbeving. We hopen dat we samen zo snel mogelijk en met zo min mogelijk schade door deze ramp heen komen en dat we ons werk voortzetten", zei hij.

Turkije gaf een alarm van niveau 4 af, inclusief een oproep voor internationale hulp, zei de AFAD in de verklaring.

Na een gesprek met het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zei AFAD ook dat internationale hulp was ingeroepen voor de zoek- en reddingsacties via het ERCC (Emergency Response Coordination Centre).

"Er zijn hulpaanbiedingen ontvangen uit veel landen, vooral uit Nederland, Azerbeidzjan en het VK", voegde het eraan toe.

Ondertussen vertrok het gezondheidspersoneel van het Nationale Ministerie van Defensie en het Ministerie van Volksgezondheid vanuit Ankara naar de regio met twee militaire ambulancevliegtuigen.

Naast reddingsteams, dekens en voedsel werden ook psychologische ondersteuningsteams naar de regio gestuurd.

Turkije zet 'luchthulpcorridor' op

Na de aardbeving werd door de Turkse strijdkrachten een "luchthulpcorridor" gecreëerd om zoek- en reddingsteams naar de regio te brengen.

"We hebben onze vliegtuigen gemobiliseerd om medische teams, opsporings- en reddingsteams en hun voertuigen naar het aardbevingsgebied te sturen. We hebben de paraatheid van onze vliegtuigen gemaximaliseerd om de nodige transportdiensten te bieden", zei minister van Defensie Hulusi Akar.

Een groot aantal transportvliegtuigen, waaronder een A-400M van de Turkse strijdkrachten, begon zoek- en reddingsteams en voertuigen naar de regio te sturen. Ambulancevliegtuigen nemen ook deel aan de "luchthulpcorridor", voegde Akar eraan toe.

"Als Turkse strijdkrachten zetten we onze inspanningen voort om de schade en slachtoffers vast te stellen. Helaas hebben we drie martelaren. Er zijn ook gewonden", zei hij.

Minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca zei dat er voldoende teams uit 81 provincies aanwezig zijn in rampgebieden en hun zoek- en reddingsdiensten en gezondheidsdiensten voortzetten.

"Onze lucht- en landambulances zijn ook in dienst in de regio. We voeren momenteel de coördinatie uit vanuit Hatay, een van de door de aarde getroffen provincies.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum