Reklam
Reklam

Turkije herdenkt overlijden Atatürk

Mustafa Kemal Ataturk, oprichter van de Republiek Turkije, stierf in 1938 op 57-jarige leeftijd

 Turkije herdenkt overlijden Atatürk
Editör: Turkinfo.nl
10 Kasım 2020 - 09:26 - Güncelleme: 10 Kasım 2020 - 17:13
Reklam
Turkije markeerde dinsdag de 82ste verjaardag van de ondergang van Mustafa Kemal Ataturk, de leider van de onafhankelijkheidsoorlog van het land en oprichter van de Turkse Republiek.

Zoals gebruikelijk stopte het dagelijks leven om 9.05 uur lokale tijd (0605GMT), loeiden sirenes om het exacte moment van Ataturk's dood op 57-jarige leeftijd te markeren en miljoenen mensen in het hele land namen twee minuten stilte in acht.

Ataturk werd geboren in 1881 in de Griekse stad Thessaloniki, toen onderdeel van het Ottomaanse rijk. Zijn militaire opleiding begon in 1893 toen hij werd ingeschreven op een militaire school in Thessaloniki. Naast militaire vaardigheden leerde Ataturk ook de Franse taal.

Hij vervolgde zijn opleiding aan de Militaire School van Istanbul en studeerde vervolgens af als luitenant in 1902. Met zijn buitengewone vaardigheden beklom Ataturk snel de militaire rangen en werd hij kapitein van een staf in 1905.

Het jaar 1911 markeerde een belangrijk punt in het leven van Ataturk toen hij in Tripoli tegen de Italianen vocht en een beslissende overwinning behaalde, waarmee hij zijn vaardigheden op militair gebied bewees.

Hij trok de aandacht van zijn ondergeschikten met zijn uitstekende diensten na het begin van de Balkanoorlogen in 1912. Als majoor speelde hij een belangrijke rol bij de herovering van de provincies Dimetoka en Edirne.


Succes in slag om Dardanellen

In 1914, toen Ataturk militair attaché was in Sophia, begon de Eerste Wereldoorlog en zetten de allianties soldaten in op het Gallipoli-schiereiland en begon de slag om Dardanellen (Canakkale).

In een brief aan waarnemend hoofdcommandant Enver Pasha, verzocht Ataturk om in het veld te zijn en zijn dienst in Sophia op te schorten.

Ataturk en Turkse soldaten schreven geschiedenis door ongelooflijke weerstand te tonen. Ataturk's bevel aan zijn soldaten tijdens de oorlog weerklinkt nog steeds in de harten van alle Turken: "Ik beveel je niet aan te vallen, ik beveel je te sterven!"

Zijn ster bleef schitteren tijdens zijn diensten in de noordwestelijke provincie Edirne en de zuidoostelijke provincie Diyarbakir in 1916 en verdiende in hetzelfde jaar de algemene titel van majoor. Hij vocht in 1918 in Damascus tegen het Britse leger en leidde succesvol verzet ertegen.



Pad naar onafhankelijkheid

Na de bezetting van Istanbul door de geallieerden in 1919, ging Ataturk naar de noordelijke provincie Samsun als inspecteur van het 9e leger, wat zijn leven volledig veranderde, en dat van Turkije uiteindelijk.

Nadat hij had gezegd dat de bevrijding van het land van de bezetter alleen mogelijk was door de wil van mensen, organiseerde hij twee congressen - in de provincies Sivas en Erzurum - waar de strijd om onafhankelijkheid en de toekomst van het land werd besproken.

Op 23 april 1920 werd de Grote Nationale Vergadering van Turkije opgericht en werd Ataturk gekozen als hoofd van de regering en voorzitter van het parlement, waardoor hij wetten kon aannemen die essentieel waren om de bezetters te verslaan.

De strijd om de Turkse onafhankelijkheid begon op 15 mei 1919, toen de eerste kogel tegen de Griekse bezetter werd afgevuurd door Hasan Tahsin, een Turkse journalist die kort na zijn actie de marteldood stierf.

Het Turkse leger, onder leiding van Ataturk, won ongelooflijke veldslagen tegen de bezetter - inclusief de eerste en tweede veldslag van Inonu, Sakarya, het grote offensief - tot 1923 toen het Verdrag van Lausanne op 24 juli werd ondertekend.

De ongelooflijke prestaties op het slagveld leidden tot de Turkse onafhankelijkheid en de Republiek Turkije werd opgericht op 29 oktober 1923.

Ataturk werd de eerste president van de republiek tot 10 november 1938, toen hij op 57-jarige leeftijd in Istanbul overleed aan cirrose.

Traditioneel bezoeken Turkse mensen zijn mausoleum in Ankara elke 10 november en brengen hulde aan Ataturk.

©TURKINFO.NL

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum