Turkse Drone Spoort Nachtelijk Wrak van Iraanse Presidentiële Helikopter Op

In de vroege uren van maandag heeft een Turkse onbemande luchtvaartuig (UAV) van het type Akinci een cruciale rol gespeeld bij de zoektocht naar het vermoedelijke wrak van een helikopter.

Turkse Drone Spoort Nachtelijk Wrak van Iraanse Presidentiële Helikopter Op
Editör: Turkinfo.nl
20 Mayıs 2024 - 06:59 - Güncelleme: 20 Mayıs 2024 - 07:14

ISTANBOEL - In de vroege uren van maandag heeft een Turkse onbemande luchtvaartuig (UAV) van het type Akinci een cruciale rol gespeeld bij de zoektocht naar het vermoedelijke wrak van een helikopter. Aan boord van dit toestel bevond zich de Iraanse president Ebrahim Raisi. De drone, uitgerust met geavanceerde warmtebeeldtechnologie, detecteerde een warmtebron op een afgelegen en steil berggebied, ongeveer 20 kilometer van de grens met Azerbeidzjan.

Direct na de identificatie van deze warmtebron heeft Turkije de coördinaten overgedragen aan de Iraanse autoriteiten, die onmiddellijk verdere zoekacties inzette. Het wrak van de helikopter bevond zich op een locatie die moeilijk toegankelijk is, wat de reddingsoperaties aanzienlijk compliceerde.

De inzet van de Akinci UAV, bekend om zijn capaciteit voor langdurige vluchten en geavanceerde sensorapparatuur, was doorslaggevend in de snelle lokaliseren van het wrak. De drone werkte samen met een Cougar-helikopter uitgerust met nachtzicht, wat van vitaal belang was gezien de slechte zichtbaarheid en het uitdagende terrein.

President Raisi was op zondag naar een ceremonie voor de opening van een nieuwe dam aan de grens tussen Iran en Azerbeidzjan gevlogen. Het tragische ongeval gebeurde toen zijn helikopter een harde landing maakte bij het terugkeren van deze ceremonie. De impact van de crash benadrukt de risico's verbonden aan reizen in dergelijke onherbergzame gebieden.

Aan boord van de neergestorte helikopter waren naast President Raisi, ook andere hoogwaardigheidsbekleders zoals de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Hossein Amir-Abdollahian, de gouverneur van de provincie Oost-Azerbeidzjan, Malik Rahmeti, en Imam Ayatollah Ali Hashim van de provincie Tabriz.

De zoek- en reddingsteams, ondersteund door zowel Turkse als Iraanse eenheden, blijven werken onder moeilijke weersomstandigheden. De teams zijn vastbesloten om alle mogelijke overlevenden te lokaliseren en de oorzaken van de crash grondig te onderzoeken. Deze tragische gebeurtenis heeft de aandacht gevestigd op de noodzaak van verbeterde veiligheidsmaatregelen en betere voorbereiding voor VIP-transportsituaties in geografisch en klimatologisch uitdagende regio's.

©TURKİNFO.NL

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Turkinfo Hollanda Haber'i:

Adreslerinden takip edin!