Turkse President Bevestigt Toewijding aan EU-lidmaatschap

Istanbul – De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft donderdag de vastberadenheid van Turkije om lid te worden van de Europese Unie opnieuw bevestigd. Hij noemde het lidmaatschap van de EU het "strategische doel" van het land tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Estse ambtgenoot Alar Karis in Ankara.

Turkse President Bevestigt Toewijding aan EU-lidmaatschap
Editör: Turkinfo.nl
28 Haziran 2024 - 07:46

“Volledig lidmaatschap van de Europese Unie is ons strategische doel. Het is in ons gemeenschappelijk belang dat de EU Turkije vanuit een vergelijkbaar perspectief benadert,” verklaarde Erdogan. Turkije diende in 1987 een aanvraag in voor EU-lidmaatschap en heeft sinds 1999 de status van kandidaat-lidstaat. Hoewel de onderhandelingen in 2005 begonnen, kwamen ze na 2007 tot stilstand vanwege het Cyprus-probleem en oppositie van verschillende lidstaten.

Erdogan sprak ook over mondiale en regionale kwesties, waarbij hij de bloedbaden in Gaza, waar sinds 7 oktober 2023 meer dan 37.000 Palestijnen zijn gedood door Israël, aanhaalde. Hij benadrukte dat deze gebeurtenissen niet alleen de regionale stabiliteit, maar ook de mondiale veiligheid bedreigen. Volgens de Turkse leider kan permanente vrede alleen worden bereikt door een tweestatenoplossing, en moet de internationale gemeenschap nu ingrijpen.

Over de oorlog in Oekraïne, die in februari 2022 begon, zei Erdogan dat een eerlijke oplossing van het conflict mogelijk is via diplomatie, maar dat initiatieven die Rusland uitsluiten geen resultaten zullen opleveren.

Versterking van Turkije-Estland Betrekkingen

Tijdens hun besprekingen bevestigden Erdogan en Karis hun inzet voor het versterken van de betrekkingen tussen Turkije en Estland. Ze bespraken gezamenlijke stappen om deze samenwerking te bevorderen. Erdogan benadrukte het potentieel om de samenwerking op alle gebieden te intensiveren en noemde daarbij specifiek de handel en wederzijdse investeringen. Het handelsvolume tussen de twee landen bereikte in 2023 $429 miljoen.

De eerste vergadering van de Joint Economic and Trade Committee, opgericht in 2022, zal binnenkort in Turkije plaatsvinden en een nieuwe routekaart voor economische en commerciële relaties uitstippelen. Als NAVO-bondgenoten spraken beide leiders ook over het vergroten van de samenwerking in de defensie-industrie. Erdogan onderstreepte het belang van diversificatie in de betrekkingen, variërend van wetenschap en technologie tot onderwijs, cultuur en toerisme.

Erdogan benadrukte Estlands wereldwijde belang op het gebied van digitale transformatie, toepassingen en cyberdefensie, en wees op discussies over het delen van ervaringen in deze sectoren. Hij zei: "Ik geloof oprecht dat onze nauwe bilaterale betrekkingen en onze solidariteit binnen de NAVO op solide fundamenten zullen blijven versterken."

Dit nieuwsbericht biedt een samenvatting van de recente ontwikkelingen en de toezeggingen van de Turkse president ten aanzien van EU-lidmaatschap en de versterking van de banden met Estland.

©TURKİNFO.NL

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Turkinfo Hollanda Haber'i:

Adreslerinden takip edin!