Turkse series doen na de series uit VS het beste

Turkije is de land dat na de Verenigde Staten de meeste series exporteert. Tot vandaag de dag zijn meer dan 150 televisie series zichtbaar voor 146 landen in Europa, Midden Oosten, Midden Azië, Afrika, Noord en Zuid Amerika.

Turkse series doen na de series uit VS het beste

Turkije is de land dat na de Verenigde Staten de meeste series exporteert. Tot vandaag de dag zijn meer dan 150 televisie series zichtbaar voor 146 landen in Europa, Midden Oosten, Midden Azië, Afrika, Noord en Zuid Amerika.

Turkse series doen na de series uit VS het beste
12 November 2019 - 09:22

Vorig jaar is de omzet bij export van Turkse series opgelopen tot 500 miljoen dollar. De series die voor de meeste omzet gezorgd hebben zijn "Kara Para Aşk", "Kuzey Güney", "Karadayı", "Öyle Bir Geçer Zaman ki", "Adını Feriha Koydum", "Gümüş", "Fatmagül'ün Suçu Ne", "Ezel", "Aşk-ı Memnu", "Diriliş Ertuğrul" en "Kara Sevda".

Landen waar de Turkse series, die meestal per deel ongeveer 2 uur de kijkers meeslepen in vele spannende scenario's met ieder zijn eigen klassieke muziek, het meest bekeken worden zijn Chili, Mexico en Argentinië.

De eerste Turkse serie die geëxporteerd is, is Aşk-ı Memnu uit 1975

De internationale verkoop van Turkse series is begonnen in 1981 in Frankrijk met de verkoop van de serie van TR "Aşk-ı Memnu" uit 1975.

Waar de eerste deel van "Deli Yürek" in 1999 verkocht werd aan Kazachstan hebben de Turkse series in de Arabische wereld een sterke populariteit gewonnen na 2008.

De serie "Gümüş", waarvan de eerste deel in 2005 op televisie is getoond, heeft in 2008 in de laatste deel van de serie die vertaald was naar het Arabisch 85 miljoen kijkers getrokken.

De Turkse series die vele kijkers hebben in landen als Jordanië, Irak, Qatar, Marokko en Tunesië, worden in landen als Saoedi Arabië en Egypte waar deze series verboden zijn, via het internet alsnog gevolgd.

De series behalen in vele landen de top lijsten, landen waar Turks gesproken wordt maar ook in landen als Polen, Servië, Bulgarije, Griekenland, Macedonië, Kroatië, Bosnië, Kosovo en Hongarije.

De premier van Venezuela, Nicolas Maduro, had via sociaal media eerder al kenbaar gemaakt dat hij fan is van de serie "Diriliş Ertuğrul". Tijdens zijn bezoek aan Turkije heeft hij ook de opnames van deze serie bezocht.

Lionel Messi, een van de meest bekende voetballers van de wereld, had ook via sociaal media aangegeven dat zijn kinderen de serie "Kara Para Aşk" volgen.

Er wordt verwacht dat in 2023 een omzet van 1 miljard dollar behaald zal worden met de verkoop van Turkse series in het buitenland.

Interesse van Netflix op Turkse series

Turkije behoort naast Engeland, Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland tot de top 5 landen die series via het online platform exporteren.

Het online platform, zoals YouTube, Netflix en Puhu, zorgen ervoor dat de series populairder worden en makkelijker worden om geëxporteerd te worden.

Netflix, dat in meer dan 190 landen meer dan 150 miljoen abonnees kent, heeft ook gezien dat Turkse series een goede markt is en is begonnen met het aanbieden va Turkse series.

Series als "Leyla ile Mecnun", "Suskunlar", "Karadayı" en "Ezel" zijn een deel van de TV series die Netflix heeft toegevoegd aan zijn portfolio.

@MD - Turkinfo.nl


 

COMMENTAREN

  • 0 Commentaar