Turkse Studie Identificeert Microplastics in Hersencellen

Een studie uitgevoerd door Turkse wetenschappers heeft de aanwezigheid van microplastics in hersencellen aangetoond. Deze ontdekking kan in de toekomst licht werpen op de vraag of alledaags gebruikte plastic producten een rol spelen bij ziekten zoals Alzheimer, multiple sclerose (MS), beroertes en hersenbloedingen.

Turkse Studie Identificeert Microplastics in Hersencellen
Editör: Turkinfo.nl
22 Nisan 2024 - 07:35

De studie, geleid door Emrah Çeltikçi van de afdeling Neurochirurgie aan de Medische Faculteit van de Gazi Universiteit en Sedat Gündoğdu van de Faculteit Visserij aan de Çukurova Universiteit, is onder de aandacht gebracht in een documentaire in Canada en gepubliceerd als artikel in The New York Times.

Çeltikçi legde uit dat mensen al 100 jaar in aanraking komen met plastic. "Wanneer water bijvoorbeeld in een plastic fles wordt gedaan, beginnen kleine stukjes plastic te scheiden, waarvan vele zo klein zijn dat ze niet met het blote oog gezien kunnen worden; deze worden nano genoemd. Deze kunnen ongehinderd naar elk deel van het lichaam gaan, en worden microplastics genoemd."

De wetenschapper heeft contact opgenomen met de Microplastics Working Group in 2022 en bestudeerde onderzoeken die werden uitgevoerd. "Er was geen studie in de wetenschappelijke literatuur die aantoonde of microplastics vanwege milieufactoren in de hersenen werden gevonden," zei hij.

Çeltikçi benadrukte dat de hersenen heel anders zijn dan andere organen: "Er is een bloed-hersenbarrière in de hersenen. Niet alles in het bloed gaat direct naar de hersenen. Bijvoorbeeld, tussen de vaten en de lever is er geen barrière, maar in de hersenen wel. Er is zelfs filtering in de overdracht van bloed in de hersenen."

Hij vervolgde: "We wilden zien of microplastics in de hersenen terechtkomen en of de bloed-hersenbarrière dit voorkomt." In een voorlopige studie onderzochten zij MRI-beelden van fase vier tumoren die de bloed-hersenbarrière verstoren.

"We identificeerden de tumor die de bloed-hersenbarrière verstoort en MRI-beelden tonen aan dat de bloed-hersenbarrière niet verstoord is. Tijdens de operatie namen we monsters van delen van de hersenen van de patiënt waar de bloed-hersenbarrière wel en niet verstoord was en onderzochten of er microplastics in zaten."

Als resultaat van de onderzoeken werd vastgesteld dat er microplastics aanwezig waren in zowel beschadigde als onbeschadigde hersencellen. De studie is nog bezig, en er zal verder onderzoek gedaan worden naar 50 verschillende monsters.

Na de bekendmaking van deze voorlopige resultaten, die ook gepubliceerd werden in een internationaal medisch tijdschrift, ontvingen de Turkse wetenschappers aanbiedingen uit meerdere landen, waaronder de VS en Canada, om hun onderzoek en ontwikkelingsstudies voort te zetten.

Deze opmerkelijke bevindingen zijn opgenomen in de documentaire 'Plastic People', die in Canada werd gefilmd om bewustzijn te creëren over de schadelijkheid van plastics, en onmiddellijk daarna gepubliceerd als een artikel in The New York Times.

©TURKİNFO.NL

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Turkinfo Hollanda Haber'i:

Adreslerinden takip edin!