Reklam
Reklam

Verkiezingen turkije, Uitslag Turkse presidentsverkiezingen

President Erdogan wint Turkse verkiezing met 52,14% van de stemmen ten opzichte van oppositiekandidaat Kemal Kilicdaroglu, die 47,86% behaalde.

Verkiezingen turkije, Uitslag Turkse presidentsverkiezingen
Editör: Turkinfo.nl
29 Mayıs 2023 - 10:52
Reklam
Met ruim 52 procent van de stemmen heeft de huidige Turkse president Recep Tayyip Erdogan de presidentsverkiezingen opnieuw gewonnen.
President Erdogan wint Turkse verkiezing met 52,14% van de stemmen ten opzichte van oppositiekandidaat Kemal Kilicdaroglu, die 47,86% behaalde.

Wereldleiders uitten hun felicitaties
Wereldleiders uitten hun felicitaties aan Recep Tayyip Erdogan uit Türkiye, die zondag herkozen werd als president in een historische verkiezing.

Amerikaanse president Joe Biden feliciteerde president Erdogan met zijn herverkiezing en zei uit te kijken naar verdere samenwerking op bilaterale kwesties en mondiale uitdagingen.

Ook de Russische president Vladimir Poetin feliciteerde Erdogan met zijn verkiezingsoverwinning.

Poetin gaf aan de bijdrage van Erdogan aan het versterken van "vriendelijke" betrekkingen tussen Moskou en Ankara te waarderen en sprak zijn bereidheid uit om "constructieve dialoog" voort te zetten over bilaterale, regionale en internationale onderwerpen, aldus het Kremlin in een verklaring.

De Britse premier Rishi Sunak feliciteerde Erdogan eveneens met zijn herverkiezing en zei: "Ik kijk uit naar verdere samenwerking tussen onze landen."

Ook de Franse president Emmanuel Macron feliciteerde Erdogan en zei: "We zullen samen blijven vooruitgaan."

De Duitse kanselier Olaf Scholz feliciteerde president Erdogan ook en zei: "Samen willen we ons gemeenschappelijke agenda met nieuwe energie voortzetten!"

NATO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg feliciteerde eveneens de Turkse president en zei: "Ik kijk ernaar uit om onze samenwerking voort te zetten en ons voor te bereiden op de #NATOSummit in juli."

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, feliciteerde Erdogan en zei dat ze "uitkijkt naar het verder opbouwen van de EU-Türkiye-relatie."

"Het is van strategisch belang voor zowel de EU als Türkiye om te werken aan de vooruitgang van deze relatie, ten behoeve van onze bevolking", aldus haar tweet.

De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, feliciteerde Erdogan ook en zei uit te kijken naar verdere samenwerking om de banden te verdiepen.

Daarnaast feliciteerde de Europese Unie Erdogan in een gezamenlijke verklaring van de hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken Josep Borrell en Europees commissaris voor Nabuurschap en Uitbreidingsonderhandelingen Oliver Varhelyi.

"De EU heeft een strategisch belang bij het voortzetten van een coöperatieve en wederzijds voordelige relatie met Türkiye en al haar inwoners, evenals bij een stabiele en veilige omgeving in het oostelijke Middellandse Zeegebied", aldus de verklaring.

©TURKİNFO.NL

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum