Reklam
Reklam

VN-chef bedankt Türkiye voor leiderschap: 1e schip met graan verlaat Oekraïne

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres bedankte Türkiye maandag voor zijn inspanningen en leiderschap, aangezien een ontluikende deal om de graanexport uit Oekraïne te hervatten, het eerste schip zag vertrekken vanuit de haven van Odessa.

VN-chef bedankt Türkiye voor leiderschap: 1e schip met graan verlaat Oekraïne
Editör: Turkinfo.nl
02 Ağustos 2022 - 05:28
Reklam
"Het vertrek van vandaag is een enorme collectieve prestatie van het Gemeenschappelijk Coördinatiecentrum, dat vorige week in Istanbul is opgericht onder auspiciën van de Verenigde Naties, met vertegenwoordigers van Oekraïne, de Russische Federatie en Türkiye", zei de VN-chef tegen verslaggevers.
Mensen die op de rand van hongersnood staan, hebben deze overeenkomsten nodig om te kunnen werken om te overleven," zei hij.

Noorwegen begroet zending als 'belangrijke eerste stap'

"De graanzending van vandaag uit Odessa is een belangrijke eerste stap in het verminderen van de wereldwijde voedselonzekerheid. Oekraïne is een betrouwbare partner", aldus het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter.

Het Scandinavische land bedankte de VN en Türkiye voor hun belangrijke rol bij het faciliteren van het transport.

Zweden verwelkomde ook de eerste export van Oekraïens graan via het Black Sea Grain Initiative.

Het zal "helpen om de wereldwijde voedselonzekerheid te verminderen. Verdere uitvoering van de overeenkomst is van cruciaal belang", zei minister van Buitenlandse Zaken Ann Linde op Twitter.

Frankrijk en Italië juichten ook de eerste export van Oekraïens graan toe sinds het begin van de Russische oorlog in februari.

Het is een belangrijke stap voorwaarts in de uitvoering van het onder auspiciën van de VN bereikte akkoord, aldus het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De deal moet op de lange termijn worden uitgevoerd, zei het verder, en prees de inspanningen van de VN en Türkiye in dit opzicht.

Frankrijk riep de partijen ook op om de export van Oekraïens graan via de Zwarte Zee veilig te stellen om de wereldwijde voedselonzekerheid, verergerd door de Russische oorlog in Oekraïne, te verminderen.

"In dit verband veroordeelt Frankrijk de voortdurende willekeurige luchtaanvallen van Rusland, waaronder die tegen de haven van Odessa, die de uitvoering van deze overeenkomst in gevaar brengen", voegde het eraan toe.

Italië verwelkomde het vertrek van de eerste lading graan uit de haven van Odessa.

"Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de export in lijn blijft met de bestaande verplichtingen, om de wereldwijde voedselcrisis te verlichten", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter.
©TURKINFO.NL

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum