Reklam
Reklam

Aantal Daklozen Stijgt Opnieuw: Europese Herkomst Daklozen in Opkomst"

Op 1 januari 2023 waren er naar schatting 30,6 duizend dakloze mensen. Een jaar eerder waren dit er nog ongeveer 26,6 duizend. Dat betekent dat de eerdere afname van het aantal dakloze mensen is gestopt. Het aantal dakloze mensen met een Europese herkomst is toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Aantal Daklozen Stijgt Opnieuw: Europese Herkomst Daklozen in Opkomst"
Editör: Turkinfo.nl
26 Mart 2024 - 09:47
Reklam

In Nederland is het aantal daklozen begin 2023 geschat op 30,6 duizend, een stijging ten opzichte van het jaar ervoor, waarbij ongeveer 26,6 duizend personen zonder vast onderkomen waren. Deze toename wijst op een halt in de voorgaande daling van het aantal daklozen. Bovendien is geconstateerd dat er een toename is in het aantal daklozen met een herkomst uit een ander Europees land dan Nederland, volgens de laatste gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS hanteert een brede definitie van dakloosheid, waarbij onder meer mensen die buiten of in een voertuig slapen, bewoners van kraakpanden en vakantiehuizen, en bezoekers van noodopvang worden meegerekend. Ook worden individuen die tijdelijk verblijven bij familie, vrienden of kennissen zonder een eigen vaste woonplaats als dakloos beschouwd. Specifiek focust het onderzoek zich op personen tussen de 18 en 65 jaar die in de bevolkingsregisters van Nederlandse gemeenten zijn opgenomen, overeenkomend met de ETHOS-classificatie.

Aan het begin van 2023 komt het aantal daklozen, volgens CBS-schattingen, weer overeen met de aantallen uit 2021, na een daling in 2022. Ter vergelijking: in 2009, het jaar waarin CBS begon met het bijhouden van deze statistieken, was het aantal daklozen nog 17,8 duizend.

Er is eveneens een toename te zien in het aantal daklozen dat geregistreerd staat, met ongeveer 9 duizend personen die in de administratie voorkomen, bijvoorbeeld door een postadres bij een opvang te hebben, een uitkering te ontvangen of in contact te zijn geweest met reclassering. Sinds 2020 bevindt zich rond de 30 procent van alle daklozen in dergelijke registraties, een toename ten opzichte van de 25 procent in de periode van 2011 tot 2018.

Niet alle daklozen zijn echter terug te vinden in registraties, vaak omdat ze geen gebruik maken van beschikbare voorzieningen of niet in contact komen met instanties. Voor deze minder zichtbare groep maakt het CBS schattingen, die aangeven dat het aantal daklozen relatief is afgenomen over de jaren. De schattingsmethode is speciaal ontwikkeld om ook de gedeeltelijk verborgen groepen in kaart te brengen.

Opmerkelijk is de toename van daklozen die in een ander Europees land dan Nederland zijn geboren; dit percentage steeg van 5 procent in 2022 naar 8 procent in 2023. Vooral binnen deze groep is een toename van vrouwen en jongeren (18 tot 27 jaar) waarneembaar, wat wijst op veranderende demografische samenstellingen binnen de dakloze populatie, hoewel het lastig blijft om specifieke subgroepen, zoals arbeidsmigranten, gedetailleerd in kaart te brengen.

CBS

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum