Belastingdienst geeft toe dat dubbele nationaliteiten zijn gekozen voor extra screening

Het belastingkantoor heeft toegelaten dat mensen met een dubbele nationaliteit worden uitgekozen voor extra controles. en 11.000 mensen zijn hierdoor strenger gescreend.

Belastingdienst geeft toe dat dubbele nationaliteiten zijn gekozen voor extra screening
12 Mayıs 2020 - 08:36

Dit is de eerste keer dat het belastingkantoor heeft bevestigd dat het dubbele nationaliteit heeft gebruikt als ‘indicator’ van mogelijke fraude. De Belastingdienst bevestigde aan RTL dat zij in 2012 een risicobeoordelingsprogramma heeft opgesteld dat gebruik maakte van vijf criteria op basis van 'kennis, expertise, patronen en de ervaring van eerdere jaren'. Het claimen van hoge belastingaftrek was naast de dubbele nationaliteit ook een trigger.

In 2014 en 2015 is de wet gewijzigd, zodat de gemeentelijke registers niet langer informatie bevatten over dubbele nationaliteit, maar de Belastingdienst bleef oude lijsten gebruiken, aldus RTL.
Nederlandse privacywaakhond AP onderzoekt momenteel. Kamerleden Pieter Omtzigt en Renske Leijten, die al lang campagne voeren voor de rechten van gezinnen die geld hebben verloren in de kinderbijslagzaak, zeiden dat ze nu antwoorden willen van ministers over hoe lang dit al gaande is. 'Dit is buitengewoon ernstig ... en een klap in het gezicht van de samenleving', zei Leijten. 'Er werd ons beloofd dat de zaken zouden worden opgeruimd, maar nu, na al die tijd, komt dit uit.' Afgelopen week hadden parlementsleden de belastingdienst gevraagd om informatie te geven over hoe het mensen selecteerde voor extra controles, maar de toegang werd geweigerd, zei RTL.
 
©TURKİNFO.NL
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum