Bijna Een Kwart van Turkije's Bevolking Bestaat Uit Kinderen

Nieuwe statistieken vrijgegeven door het Turkse Statistische Instituut (TÜIK) benadrukken een significante demografische verschuiving in Turkije, waarbij kinderen nu bijna 26,5% van de totale bevolking uitmaken.

Bijna Een Kwart van Turkije's Bevolking Bestaat Uit Kinderen
Editör: Turkinfo.nl
20 Nisan 2024 - 08:07

Aan het einde van 2023 telde Turkije een bevolking van 85 miljoen 372 duizend 377, waarvan 22 miljoen 206 duizend 34 kinderen waren, volgens de laatste gegevens van het Adres Gebaseerde Registratiesysteem. Deze cijfers geven aan dat de kinderpopulatie 26% van de totale bevolking uitmaakt, met een bijna gelijke verdeling tussen jongens (51,3%) en meisjes (48,7%).

De kinderpopulatie heeft een aanzienlijke daling ondergaan sinds de jaren zeventig, toen kinderen nog 48,5% van de bevolking uitmaakten. Deze trend wordt naar verwachting voortgezet, met een prognose dat de kinderpopulatie zal afnemen tot 25,6% in 2030, 23,3% in 2040, 20,4% in 2060 en uiteindelijk 19% in 2080. Dit wijst op een aanhoudende vergrijzing van de bevolking.

Vergelijkingen met de Europese Unie laten zien dat Turkije een hoger percentage kinderen heeft dan de EU-gemiddelde van 18%. Landen als Ierland, Frankrijk en Zweden hebben ook relatief hoge kinderpopulatie ratio's, terwijl landen als Malta, Italië en Portugal de laagste percentages noteren.

De verschuiving in demografische patronen benadrukt de uitdagingen en kansen voor overheidsbeleid op gebieden zoals onderwijs en jeugdontwikkeling, evenals de noodzaak voor langetermijnplanning in gezondheidszorg en sociale zekerheid om deze demografische veranderingen te accommoderen.

De TÜIK zal doorgaan met het monitoren van deze trends en jaarlijks updates verstrekken om beleidsmakers en het publiek geïnformeerd te houden over de veranderende demografische landschap van Turkije.

©TURKİNFO.NL

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Turkinfo Hollanda Haber'i:

Adreslerinden takip edin!