De aankomende gemeenteraadsverkiezingen in Turkije

Op 31 maart 2024 zullen in Turkije niet alleen nieuwe gemeenteraadsleden worden gekozen, maar in tegenstelling tot Nederland zullen ook de burgemeesters door het volk worden gekozen.

De aankomende gemeenteraadsverkiezingen in Turkije
Editör: Turkinfo.nl
27 Mart 2024 - 10:55

Ongeveer 61 miljoen kiezers zullen op zondag 31 maart naar de stembus gaan om hun lokale bestuurders te kiezen. De countdown is begonnen voor de lokale verkiezingen die om de vijf jaar worden gehouden. Bij de lokale verkiezingen die in 2024 zullen plaatsvinden, zullen nieuwe burgemeesters, districtsburgemeesters, dorps- en wijkhoofden worden gekozen door de stemmen van de burgers.

WANNEER ZIJN DE LOKALE VERKIEZINGEN?

De gemeenteraadsverkiezingen, die om de vijf jaar worden gehouden, vonden voor het laatst plaats in 2019. De lokale verkiezingen, oftewel de gemeenteraadsverkiezingen, zullen plaatsvinden op zondag 31 maart 2024.

In Turkije zullen de lokale verkiezingen worden gehouden in 30 grootstedelijke gemeenten, 51 gemeenten, 922 districten, 32.105 wijken en 18.306 dorpen.

WANNEER WORDEN DE RESULTATEN BEKENDGEMAAKT?

Het verbod op verkiezingen eindigt om middernacht. Het wordt echter verwacht dat de voorlopige resultaten bekend zullen zijn voordat het verbod wordt opgeheven.

WELKE BEVOEGDHEDEN HEBBEN LOKALE BESTUURDERS?

De bevoegdheden en verantwoordelijkheden van lokale bestuurders zijn zeer uitgebreid. Enkele van de diensten waarvoor lokale bestuurders verantwoordelijk zijn, zijn onder meer stadsplanning en infrastructuurprojecten, water- en sanitaire voorzieningen, transportdiensten, huisvesting, gezondheids- en onderwijsdiensten, culturele en sociale diensten, werkgelegenheidsinitiatieven, het behoud van cultureel en natuurlijk erfgoed, en de bescherming van landbouwgebieden en waterscheidingen.

HET VOLK KIEST LOKAKE BESTUURDERS

Met de goedkeuring van de Grondwet van 1961 veranderde de verkiezingswetgeving met betrekking tot lokale overheden. Volgens de wijziging begonnen burgemeesters rechtstreeks door het volk te worden gekozen. Voorheen was er een periode van eenpartijregering.

©TURKİNFO.NL

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Turkinfo Hollanda Haber'i:

Adreslerinden takip edin!