De Nederlandse Economie Zet Positieve Trend Voort: Groei van 0,4% in Laatste Kwartaal 2023

In de recente update van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is een positieve ontwikkeling in de Nederlandse economie bevestigd. Volgens de laatste gegevens is het bruto binnenlands product (bbp) in het vierde kwartaal van 2023 met 0,4 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

De Nederlandse Economie Zet Positieve Trend Voort: Groei van 0,4% in Laatste Kwartaal 2023
Editör: Turkinfo.nl
26 Mart 2024 - 11:35

In de recente update van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is een positieve ontwikkeling in de Nederlandse economie bevestigd. Volgens de laatste gegevens is het bruto binnenlands product (bbp) in het vierde kwartaal van 2023 met 0,4 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Deze cijfers tonen een opwaartse bijstelling ten opzichte van de initiële schatting van 0,3 procent groei, die op 14 februari werd gepubliceerd.

Over het gehele jaar 2023 weerspiegelt de Nederlandse economie een groei van 0,1 procent. Dit bevestigt de eerder gepubliceerde initiële schattingen, waarbij vooral de overheidsconsumptie een drijvende kracht achter de economische groei bleek te zijn.

Op de arbeidsmarkt weerspiegelen de cijfers eveneens een sterk herstel, met een toename van 56 duizend banen in het vierde kwartaal van 2023, in vergelijking met het derde kwartaal. Deze groei overtreft de eerste schattingen, die een toename van 45 duizend banen aangaven. Op jaarbasis betekent dit een indrukwekkende toename van 114 duizend banen vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder, een opwaartse bijstelling van de eerder gerapporteerde 96 duizend.

De bijgestelde banencijfers, verrijkt met aanvullende broninformatie, geven blijk van een veerkrachtige arbeidsmarkt. Ook de gegevens van de eerste drie kwartalen van 2023 zijn herzien, wat leidt tot de conclusie dat er gedurende het jaar gemiddeld 179 duizend meer banen waren dan in 2022.

Deze positieve cijfers tonen aan dat de Nederlandse economie, ondanks mondiale uitdagingen en onzekerheden, een weg van gestage groei en stabiliteit blijft bewandelen. De overheid speelt hierbij een significante rol door middel van consumptie, wat essentieel is voor het ondersteunen van de economische activiteiten in het land. De arbeidsmarkt laat zien dat er niet alleen herstel is, maar ook een groeiende behoefte aan arbeidskrachten, wat een positief signaal is voor zowel werknemers als werkgevers in Nederland.

CBS

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Turkinfo Hollanda Haber'i:

Adreslerinden takip edin!