Duits president Frank-Walter Steinmeier bezoekt Turkije om 100 jaar diplomatieke betrekkingen te vieren

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier is aangekomen in Istanbul voor zijn eerste bezoek aan Turkije ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen. Steinmeier benadrukte de "nauwe band" tussen Duitsland en Turkije tijdens zijn bezoek.

Duits president Frank-Walter Steinmeier bezoekt Turkije om 100 jaar diplomatieke betrekkingen te vieren
Editör: Turkinfo.nl
23 Nisan 2024 - 07:06

teinmeier, die ook Gaziantep en Ankara zal bezoeken, werd op het vliegveld van Istanbul verwelkomd door onder anderen gouverneur Davut Gul, de Duitse ambassadeur Jürgen Schulz en de Turkse gezant in Berlijn, Ahmet Başar Şen.

Tijdens zijn bezoek aan het Sirkeci-treinstation in Istanbul, waarvandaan duizenden Turkse gastarbeiders in 1961 per trein naar Duitsland vertrokken, sprak Steinmeier over het symbolische belang van het station. "Vandaag de dag wonen er ongeveer 3 miljoen mensen van Turkse afkomst in ons land, die bijdragen aan het vormgeven en opbouwen van onze samenleving," voegde hij toe.

Steinmeier herinnerde aan de bijdrage van Duitse architecten zoals August Jachmund aan de bouw van Ankara in de jaren '30 en de rol van Turkse gastarbeiders in de opbouw van de naoorlogse Duitse economie. "Dit jaar vieren we het 75-jarig bestaan van onze Bondsrepubliek met het besef dat de verhalen van miljoenen Turks-Duitse migranten deel uitmaken van onze geschiedenis," zei hij.

De president benadrukte ook het belang van zijn bezoek aan Turkije vóór de verjaardag van de Bondsconstitutie, en verklaarde: "Zij zijn niet mensen met een migratieachtergrond; Duitsland is een land met een migratieachtergrond."

Steinmeier zal ook de door de aardbeving van 2023 getroffen regio Gaziantep bezoeken en ontmoetingen hebben met slachtoffers en hulpverleners. Daarnaast staan ontmoetingen met Turkse president Recep Tayyip Erdogan en bezoeken aan maatschappelijke organisaties en het Anitkabir-mausoleum in Ankara op het programma.

Tijdens zijn verblijf kreeg Steinmeier te maken met protesten tegen het Duitse beleid ten aanzien van Israël, waarbij demonstranten leuzen riepen als "Moordenaar Duitsland, ga weg uit Turkije".

Het bezoek van de Duitse president onderstreept de diepe historische en culturele banden tussen Duitsland en Turkije, terwijl beide landen vooruitkijken naar voortzetting van hun samenwerking in diverse sectoren.

©TURKİNFO.NL

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Turkinfo Hollanda Haber'i:

Adreslerinden takip edin!