Gülen bekentenissen in Nederland

In Nederland hebben 7 personen die hun band met de gülen beweging gebroken hebben na de 15 juli coupe in Turkije, hun verhaal verteld aan de Volkskrant.

Gülen bekentenissen in Nederland
Editör: Turkinfo.nl
17 Ekim 2016 - 05:01

Er zijn momenten geweest, bijvoorbeeld rondom het slachtfeest, dat er meer dan 1 miljoen euro verzameld werd. Zakenlui werden onder druk gezet om geld te doneren aan de beweging, er zijn zelfs bedrijven geweest die hierdoor failliet gegaan zijn. De 7 mensen die deze uitingen doen hebben hun inside verhaal gedaan over deze beweging aan de media.



In het verslag die de Gülen beweging verlaters geven, geven ze aan dat een zeer hiërarchisch en regionaal georganiseerd beweging opgezet wordt. In deze organisatie wordt een grote rol weggelegd voor de zogenaamde “Abi’s” (Turkse woord voor Broers). Men wist dat er veel geld gedoneerd werd aan de beweging, echter men wist niet dat er plannen waren om een coup te plegen in Turkije, aldus de 7 personen.



We werden opgepept



Mustafa Acer, een garagebedrijf houder in Rotterdam, was een van de verlaters van de beweging. Mustafa gaf aan dat enkel ondernemers uitgenodigd werden voor de bijeenkomsten van de beweging. Ze wisten dat daar het geld te halen was. Op een avond wisten ze de mensen zo op te peppen dat mensen met grote bedragen begonnen te doneren. Iemand opende de avond met een donatie van 10 duizend euro, daarna zag je de volgende donaties al snel oplopen naar 50 duizend, 60 duizend euro. Ik heb daarna even gekeken naar de personen die achter de 50-60 duizend euro donaties zat en heb gezien dat het hier gaat om een ondernemer in fietsen. Ik heb mijzelf echt afgevraagd hoe iemand die een fietszaak runt het kan permitteren om zulke hoge bedragen te doneren, aldus Mustafa.



Het gebeurde vaak dat het geld niet gelijk ontvangen werd. De mondelinge donaties werden genoteerd en later kwamen de zogenaamde “Abi’s” langs om het geld op te halen. Een andere beweging verlater, Murat Eren, gaf aan dat deze donaties voor een aantal ondernemers het einde was. Deze gingen failliet. Hijzelf geeft aan dat hij mondeling 2 duizend euro had toegezegd. Na een aantal keer erop herinnert te worden heeft hij gezegd duizend euro te doneren. Echter, ze laten mij niet los. Ik word telkens eraan herinnert om ook de andere duizend euro te betalen, aldus Murat Eren.



De krant heeft met deze 7 personen onafhankelijk een reportage afgenomen en heeft aangegeven dat deze 7 personen elkaar niet kennen.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum