Hollanda'da 50 yıl önceyi aratmayan işçi sömürüsü

50 yıl önce zorla işe gönderilen hasta Türkler arasında ölenler olmuştu. 50 yıl sonra Özcan Onat'ı da ölüme gönderiyorlar

Hollanda'da 50 yıl önceyi aratmayan işçi sömürüsü
Editör: Turkinfo.nl
06 Ekim 2015 - 04:31

Hollanda'daki Türk işçi göçünün tarini yazarken, dişlerinden anüslerine kadar sıkı bir muayeneden geçirildikten sonra Hollanda'ya getirilen Türkler, mevsim ve iş şartları nedeiyle sık sık hastalanıyorlardı.



Tabii ki hasta olan işçi patronun işine yaramazdı.

Hasta işçilerimizi muayene eden aile doktorları onlara istirahat şartı koyardı.

Ne var ki, işverenlerin de kendi kontrol doktorları vardı. Bu doktorlar işçinin evine gider ve üstünkörü bir muayeneden sonra, 'Sen hasta değilsin. derhal işbaşı yapacaksın' derlerdi.

Böyle bir deyişten sonra, Amsterdam'da NDSM firmasında çalışan bir işçimiz işyerinde ölmüştü. Ertesi gün Brüksel'de benzer bir olay yaşanmıştı.



Amsterdam ve Brüksel'de binlerce Türk ve onlarla dayanşma içinde olan yerli halk protesto gösterileri yapmışlardı.

50 yıl sonra, şimdi de Hollanda'nın Almelo kentinde benzer bir olay yaşanıyor.

Özcan Onat isimli bir yurttaşımız 2006 yılında hafif bir hastalık yaşıyor.

Yurttaşımız verilen yanlış ilaçlar sonucunda psikolojik depresyona giriyor.

Özcan Onat çalışamayacak durumdaydı. Ama Almelo Belediyesi'nin başlattığı bir entegrasyon projesinde çalışması şart koşuldu.



Özcan Onat, bu işe seve seve başladı ama, depresyonlar onu rahat bırakmadı.

Çalışamadı tabii...

Bunun üzerine ödeneği kesildi.

Mahkemeye başvuran Onat mahkemece haklı bulundu.

Önce ödeneğe devam etiler ama sonra yine kestiler.

Zira AOB Compaz'ın doktoru sağlam raporu vermişti.



Özcan Onat, Ombudsman'a başvurdu. Yörenin gazetesinde haklılığını ortaya seren yayınlar yapıldı. Bakanlığa başvurdu. kendisine sağlam raporu veren doktorların tümünü disiplin kuruluna şikayet etti.

Ama ne yazık kı hepsi nafile oldu.



Özcan Onat, yıllardır alamadığı ödeneğini geri alabilmek için mücadele ediyor.

Şimdilerde Hollandaca kurs hocalığı ve bilgisayar kursu vermekte olan Özcan Onat, haklarını alabilmek için mücadele ediyor.

Özcan Onat, tıpkı 50 yıl önceki gibi ilkel bir kıyıma kurban edildi.

Özcan Onat'ın bu konudaki öyküsü çok uzun. Ama biz sadece bu kadarı ile yetiniyoruz. Kim bilir, belki bizim konsolosluklarımızdaki ataşelerimiz, T.C. pasaportu taşıyan yurttaşlarımıza sahip çıkarlar.

Aşağıda, Özcan Onat'ın haklılığını ifade eden iki gazete yayınını sunuyoruz:



Gemeente moet alsnog bijstand betalen

ALMELO - De gemeente Almelo moet Almeloër Özcan Onat alsnog zes maanden bijstandsuitkering betalen. Volgens de rechtbank in Almelo heeft de gemeente onvoldoende rekening gehouden met Onats gezondheidsklachten.

Volgens de gemeente heeft Onat onvoldoende meegewerkt aan een reïntegratietraject om hem weer aan een baan te helpen. De rechtbank is het echter met Onat eens dat er geen rekening is gehouden met het feit dat hij niet kan werken in een lawaaierige omgeving.

De gemeente voerde tijdens de zitting nog aan dat het geen kans heeft gehad om te beoordelen of de werkzaamheden voor Onat wel of niet geschikt waren, omdat hij niet heeft meegewerkt aan die werkzaamheden. Volgens de rechtbank mag de gemeente echter niet van Onat verwachten het risico te lopen dat zijn klachten verergeren.

De gemeente gaat tegen de uitspraak in hoger beroep.

*****************

'Gedoe verergert klachten'

Özcan Onat voelt zich benadeeld door de gemeente. Die wil hem een reïntegratietraject laten doen, terwijl hij kampt met gezondheidsklachten. 

ALMELO - Het is zijn laatste wapen, na de gang naar de rechter en de ombudsman: een publicatie in de krant. Özcan Onat voelt zich benadeeld in de manier waarop de gemeente hem heeft behandeld in het reïntegratietraject Fusion. "Ik werd ziek in het voorjaar van 2006. Ik ondervind nog steeds psychische klachten van mijn ziekte.''

"De druk die de gemeente op mij uitoefent een reïntegratietraject te volgen terwijl ik daartoe niet in staat ben is dusdanig dat ik eigenlijk alleen nog maar meer klachten krijg. Ik wil dit verhaal verder vertellen, omdat ik zeker weet dat er veel meer mensen zijn die niet juist worden behandeld in het reïntegratietraject."



Onat ontvangt sinds 2002 een bijstandsuitkering. In het voorjaar van 2006 wordt hij ziek. Hij kampt met een slokdarmontsteking. Van de medicijnen die hij daarvoor ontvangt krijgt hij psychische klachten, een burnout. Na drie maanden ziekte krijgt hij bericht van de gemeente: hij moet meewerken aan een reïntegratietraject. "Omdat ik op dat moment nog steeds niet beter was, ben ik onderzocht door een bedrijfsarts. Die erkende de psychische problemen en gaf me twee maanden om te herstellen", vertelt Onat.



Maar na die periode wordt geen onderzoek meer gedaan naar hoe zijn toestand dan is. Hij moet aan het werk. En omdat hij het 'reïntegratieproces' zou belemmeren, wordt hij ook nog eens met 20 procent gekort op zijn uitkering. "Terwijl ik na die maanden echt niet in staat was weer aan het werk te gaan", reageert Onat. "Mijn psychische klachten zijn zelfs verergerd door al dat gedoe."



Onat stapt naar de rechter en de ombudsman. Die stellen hem in het gelijk.

Jeroen Spruit van de gemeente Almelo erkent dat er in de behandeling van het traject van Onat fouten zijn gemaakt. "Maar we hebben als gemeente toegegeven dat we steken hebben laten vallen, we hebben ook onze excuses aangeboden", reageert hij. "Je moet weten dat we per jaar zo'n 800 reïntegratietrajecten opstarten. Dat gebeurt zodra er iemand een bijstandsuitkering aanvraagt. Dat er soms dingen fout gaan is logisch.



 



FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum