Inflatie in februari stijgt licht

De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) steeg in februari naar 1,8 procent, meldt het CBS.

Inflatie in februari stijgt licht
Editör: Turkinfo.nl
09 Mart 2017 - 06:06

In januari waren de prijzen van goederen en diensten voor de consument 1,7 procent hoger dan een jaar eerder. De inflatie neemt toe voor de vijfde maand op rij.



Inflatie omhoog door duurdere benzine en kleding

De inflatie nam vooral toe door duurdere benzine en kleding. In februari kostte een liter benzine 1,58 euro, 18 cent meer dan een jaar eerder. Na augustus 2015 is benzine niet zo duur geweest. Kleding was ruim 5 procent duurder dan in februari vorig jaar. Ook de prijsstijging van voedingsmiddelen verhoogde de inflatie.



Inflatie zonder energie, voeding, alcohol en tabak daalt

Omdat de prijsontwikkeling van energie en voeding sterk fluctueert en de prijzen van alcohol en tabak vaak stijgen door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie exclusief deze productgroepen. De inflatie in februari volgens deze maatstaf daalde naar 1,3 procent. In januari was dat nog 1,4 procent.



Inflatie eurozone stijgt harder dan in Nederland

Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP).



De inflatie in Nederland volgens de HICP steeg van 1,6 procent in januari naar 1,7 procent in februari. De inflatie in de eurozone steeg van 1,8 procent naar 2,0 procent. De inflatie in Nederland is vanaf mei 2016 lager dan in de eurozone.



FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum