Reklam
Reklam

Kabinet lanceert Nationaal Groeifonds: 20 miljard euro voor de komende 5 jaar

Het kabinet trekt de komende 5 jaar € 20 miljard uit voor investeringen die bijdragen aan economische groei. Het geld uit het Nationaal Groeifonds gaat naar kennisontwikkeling, infrastructuur en onderzoek, ontwikkeling en innovatie.

Kabinet lanceert Nationaal Groeifonds: 20 miljard euro voor de komende 5 jaar
Editör: Turkinfo.nl
08 Eylül 2020 - 07:13
Reklam
 

Zo wil de rijksoverheid zorgen voor de volgende generaties in Nederland. Zodat ook zij goede zorg, goed onderwijs en een leefbare omgeving hebben. 

€ 20 miljard in het Nationaal Groeifonds

Voor de periode 2021-2026  is in het Nationaal Groeifonds € 20 miljard beschikbaar voor projecten op het gebied van:

  1. kennisontwikkeling;
  2. onderzoek en ontwikkeling en innovatie;
  3. infrastructuur.

De projecten moeten een minimale projectomvang van € 30 miljoen hebben.

Een projectaanvraag indienen

Heeft u plannen voor omvangrijke en baanbrekende projecten? Projecten die direct of indirect zorgen voor economische groei en welvaart op langere termijn? Denk aan projecten op het gebied van infrastructuur, onderwijs en menselijk kapitaal. Of breed toepasbare innovaties waardoor de productiviteit van Nederlanders toeneemt. Dan biedt het Nationaal Groeifonds mogelijkheden voor investering.

Houd deze pagina in de gaten voor informatie over de eerste indieningsmogelijkheid. Dat is naar verwachting in 2021.
 

Eerste ronde in 2021 van start

In het eerste kwartaal van 2021 brengt de beoordelingscommissie een advies uit aan het kabinet over de beste voorstellen die in aanmerking komen voor een investering uit het Groeifonds. Dit moeten voorstellen zijn die een voorbeeld zijn voor toekomstige projecten.  Voor de eerste ronde kijken het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I en W) welke voorstellen snel uitvoerbaar zijn. Zo kan het fonds snel van start om de eerste kansen te verzilveren.

Onafhankelijke commissie beoordeelt de voorstellen

Een onafhankelijke commissie van deskundigen beoordeelt de voorstellen. De leden van de commissie hebben veel ervaring op de 3 terreinen waar het Nationaal Groeifonds zich op richt. Daarnaast hebben zij ook kennis van zowel het publieke domein, het bedrijfsleven, onderzoek en ontwikkeling en opschaling. Om voor beoordeling door de commissie in aanmerking te komen, moet een project:

  • een uitgewerkt plan zijn met onderbouwing van onder andere de bijdrage aan de Nederlandse economie en samenleving, financiële kosten en baten en juridische uitvoerbaarheid;
  • vallen in een van de terreinen kennisontwikkeling, onderzoek en ontwikkeling (Research& Development) en innovatie of infrastructuur;
  • een projectomvang hebben van minimaal € 30 miljoen;
  • een aanvulling zijn op private investeringen;
  • aanvulling zijn op bestaande publieke investeringen en niet binnen bestaande regelingen van de overheid vallen;
  • niet-structureel zijn;
  • voldoen aan de toets van subsidiariteit, dat wil zeggen dat de nationale overheid het juiste bestuursniveau is om de investering te doen;
  • passen binnen de financiële kaders van het fonds.

De commissie beoordeelt projectvoorstellen op basis van een vooraf bepaald toetsingskader en kijkt daarbij naar:

  • effect op groei van de Nederlandse economie (het bbp-effect);
  • maatschappelijke voor- en nadelen (bijvoorbeeld voor het klimaat).

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum