Recordaantal buitenlandse investeringen in Nederland, maar vertrouwen daalt

23 mei 2016 – 2015 was een topjaar op het gebied van buitenlandse investeringen voor Nederland. Niet eerder werden er zoveel investeringsprojecten geteld: 219, een stijging van maar liefst 47% ten opzichte van 2014.

Recordaantal buitenlandse investeringen in Nederland, maar vertrouwen daalt
Editör: Turkinfo.nl
24 Mayıs 2016 - 06:24

Tegelijkertijd daalt het vertrouwen van buitenlandse investeerders in het Nederlandse vestigingsklimaat. Dit blijkt uit de EY Barometer Nederlands vestigingsklimaat 2016 waarin 202 beslissers van internationale ondernemingen gevestigd binnen en buiten Nederland gevraagd is naar hun perceptie en verwachtingen ten aanzien van het Nederlandse vestigingsklimaat.



Klinkende investeringsresultaten ondanks negatief sentiment

2015 gaat de boeken in als het jaar waarin ons land een recordaantal buitenlandse investeringsprojecten wist aan te trekken. Die prestatie komt niet uit de lucht vallen.



De Barometer Nederlands vestigingsklimaat wees vorig jaar al uit dat het vertrouwen onder buitenlandse investeerders in Nederland zich op een historisch hoog niveau bevond. Dat vertrouwen heeft zich vertaald in een ongekend hoog aantal nieuwe investeringen.



Maar er is reden tot zorg. Want het vertrouwen van buitenlandse investeerders in het Nederlands vestigingsklimaat daalt, zo blijkt uit de meest actuele cijfers.



Wanneer dit negatieve sentiment zich daadwerkelijk vertaalt in een lager investeringsvolume, is de kans groot dat Nederland nieuwe bedrijvigheid en daarmee werkgelegenheid en kennis misloopt. Wil Nederland internationaal competitief blijven, dan moet het volgens buitenlandse topbestuurders met name energie steken in opleiding en training en innovatie actief ondersteunen.



Meer aandacht nodig voor startups en digitalisering

“Het vestigingsklimaat is belangrijk voor Nederland. Het is daarbij wel zaak er genuanceerd naar te kijken. Zo is het belangrijk dat niet alleen bestaande belangen gediend worden, maar dat er ook voldoende aandacht is voor onderdelen van de economie waar de komende jaren groei te verwachten is, zoals startups en het digitale domein. In deze uitgave van de Barometer besteden we daarom extra aandacht aan deze onderdelen”, aldus Caroline Rodenburg, Senior Manager bij EY.



Andere opvallende conclusies uit het onderzoek:



Logistieke investeringen in Nederland meer dan verdubbeld.

Softwarebranche met afstand koploper in aantal investeringsprojecten.

Meer informatie over het rapport Barometer Nederlands vestigingsklimaat 2016 staat op www.ey.nl/vestigingsklimaat.



FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum