Turkije koos lokale bestuurders: Centrumlinkse CHP is de winnaar van de lokale verkiezingen

Turkije ging naar de stembus. Het bepaalde zijn lokale bestuurders. Met 14 grootstedelijke gemeenten en in totaal 35 gemeenten won, werd de CHP de partij met de meeste stemmen in heel Turkije. De AK-partij (partij van Erdogan)daalde voor het eerst na 22 jaar naar de tweede plaats in stempercentage. Ook de daling in de opkomst bij de verkiezingen was opvallend.

Turkije koos lokale bestuurders: Centrumlinkse CHP is de winnaar van de lokale verkiezingen
Editör: Turkinfo.nl
01 Nisan 2024 - 07:58

In Turkije vonden recent lokale verkiezingen plaats, waarbij de centrumlinkse Republikeinse Volkspartij (CHP) als overduidelijke winnaar naar voren kwam. Dit was een historische ommekeer, aangezien de CHP na 47 jaar weer als de grootste partij uit de bus kwam. Met 14 grootstedelijke gemeenten en in totaal 35 gemeenten onder hun riem, bevestigde de CHP zijn dominante positie in het Turkse politieke landschap. Opmerkelijk genoeg zakte de AK-partij, geleid door president Erdogan, voor het eerst sinds hun machtsovername in 2001 naar de tweede plaats qua stempercentage. Dit markeerde een significante verschuiving in de Turkse politieke dynamiek, die al 22 jaar door de AK-partij werd gedomineerd.

De verkiezingen werden ook gekenmerkt door een afnemende opkomst, wat wijst op een groeiende politieke apathie of ontevredenheid onder de bevolking. Desondanks was de impact van de stemmen duidelijk. De CHP verkreeg 37,7% van de nationale stemmen, gevolgd door de AK-partij met 35,5%. Andere partijen zoals de Partij van de Nationale Welvaart, de Nationalistische Bewegingspartij en de İYİ-partij hadden respectievelijk 6,2%, 5% en 3,8% van de stemmen.

De CHP's overwinning strekte zich uit over het hele land, met opvallende winsten in grote stedelijke centra zoals Istanbul, Ankara en Izmir. In Istanbul werd Ekrem İmamoğlu van de CHP herkozen als burgemeester met 51% van de stemmen, terwijl zijn voornaamste rivaal, Murat Kurum van de Alliantie van de Natie, op 39,6% bleef steken. Dit weerspiegelt een brede steun voor İmamoğlu en een verlangen naar continuïteit in het stadsbestuur.

In Ankara behield Mansur Yavaş van de CHP zijn positie als burgemeester met een indrukwekkende meerderheid van meer dan 60% van de stemmen, terwijl in Izmir, Cemil Tugay van de CHP won met ongeveer 49% van de stemmen. Hoewel de CHP in Izmir zijn positie behield, nam het stempercentage af in vergelijking met de verkiezingen van 2019, wat wijst op veranderende politieke sentimenten en uitdagingen.

De resultaten van deze lokale verkiezingen in Turkije illustreren een significante verschuiving in het politieke landschap, met de CHP die de dominante positie van de AK-partij uitdaagt en de politieke kaart van het land herdefinieert. Deze ontwikkelingen suggereren een veranderende dynamiek in de Turkse politiek, waarbij kiezers op zoek zijn naar vernieuwing en verandering, wat mogelijk een nieuwe fase inluidt voor Turkije's lokale en nationale politieke arena.

©TURKİNFO.NL

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Turkinfo Hollanda Haber'i:

Adreslerinden takip edin!