Turkije viert het 100-jarig bestaan van de Turkse Republiek
Turkije viert zijn 100-jarig bestaan met het motto "Yer gök bayrak" en het hele land is in het rood-wit gehuld. De 100e verjaardag van de Republiek wordt met enthousiasme gevierd.
Yayınlanma :
29.10.2023 12:08
Güncelleme :
29.10.2023 12:08


De Turkse Republiek werd officieel uitgeroepen op 29 oktober 1923, met Mustafa Kemal Atatürk als de eerste president. Dit markeerde het einde van het Ottomaanse Rijk en het begin van de moderne Turkse staat zoals we die vandaag kennen. De viering van het 100-jarig bestaan van de Turkse Republiek is dus een belangrijk jubileum voor het land en wordt vaak op 29 oktober gevierd met verschillende evenementen en festiviteiten.
Turkije viert zijn 100-jarig bestaan met het motto "Yer gök bayrak" en het hele land is in het rood-wit gehuld. De 100e verjaardag van de Republiek wordt met enthousiasme gevierd. De 29e oktober, de Dag van de Republiek en de 100e verjaardag van de Republiek, worden overal in het land en bij buitenlandse vertegenwoordigingen gevierd met evenementen.
De grondlegger van de 100-jarige Republiek: Atatürk
De Grote Leider Gazi Mustafa Kemal Atatürk wekte met het vuur van de Nationale Strijd een volk met verloren hoop tot leven en zorgde ervoor dat Anatolië een vaderland werd, waarmee hij de huidige Turkse Republiek van 100 jaar geleden stichtte. Atatürk werd geboren in 1881 in Thessaloniki. Op basis van de wens van zijn moeder, Zübeyde Hanım, begon Mustafa Kemal zijn basisschoolopleiding in de wijksschool van Hafız Mehmet Efendi. Later, op verzoek van zijn vader, Ali Rıza Efendi, voltooide hij zijn basisschoolopleiding aan de Şemsi Efendi School. Mustafa Kemal trok zich vrijwillig terug uit de Selanik Rüştiye School voor zijn middelbare schoolopleiding en zette zijn opleiding voort aan de Selanik Militaire Rüştiye School, waar hij als tweede afstudeerde aan de Militaire Academie in Manastır. Tijdens zijn militaire opleiding volgde hij ook taalcursussen en in de zomers, wanneer hij met verlof was in Thessaloniki, volgde hij Franse lessen. Daarna kwam hij naar Istanbul en voltooide de Militaire Academie in 1905 als een officier met de rang van kapitein. Mustafa Kemal werd toegewezen aan het 5e Leger in Damascus in 1905 voor zijn stafopleiding en ontving de Orde van de Medjidie, Vijfde Klasse, vanwege zijn uitstekende dienst in de Syrische regio. Hij werd overgeplaatst naar het hoofdkwartier van het 3e Leger in Manastır in het centrale Macedonië in 1907 en werkte als stafmedewerker in Thessaloniki. Terwijl hij in Manastır en Thessaloniki was gestationeerd, diende Mustafa Kemal in 1909 in het Hareket Leger dat de Opstand van 31 maart in Istanbul onderdrukte. Hij werd ook belast met de operatie om de Albanese opstand te onderdrukken in 1910. Toen Italië in 1911 troepen naar Tripoli stuurde, werd Mustafa Kemal naar Tobruk gestuurd. Hij leidde met succes de Turkse troepen in Tobruk en Derna en behaalde de overwinning in de Slag om Tobruk tegen de Italianen. Mustafa Kemal werd op 6 maart 1912 benoemd tot commandant van Derna. In oktober 1912, toen de Balkanoorlog begon, nam hij deel aan de oorlog met zijn eenheden in Gallipoli en Bolayır en speelde een belangrijke rol bij de herovering van Dimetoka en Edirne.
©TURKİNFO.NL
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: