Turkse kiezers gaan naar de stembus in lokale verkiezingen

Meer dan 61 miljoen kiezers komen in aanmerking om te stemmen in de 81 provincies van het land, met kandidaten van 34 politieke partijen die meedingen

Turkse kiezers gaan naar de stembus in lokale verkiezingen
Editör: Turkinfo.nl
31 Mart 2024 - 09:47

De stemming in de lokale verkiezingen van Turkije begon zondag met meer dan 61 miljoen kiezers die in aanmerking komen om te stemmen in de 81 provincies van het land.

Het stemmen begon om 7 uur 's ochtends lokale tijd en zal doorgaan tot 16 uur in 32 oostelijke provincies, en in de overige provincies zullen de stembureaus openen om 8 uur 's ochtends en sluiten om 17 uur.

Ongeveer 1,32 miljoen jongeren stemmen voor de eerste keer. Met kandidaten van 34 politieke partijen die meedingen, zijn er meer dan 206.000 stembureaus opgezet in het hele land.

In totaal zullen 81 provinciale, 973 district- en 390 dorpsburgemeesters, samen met 50.336 mukhtars, evenals leden voor de provinciale algemene vergaderingen en gemeenteraden, worden gekozen.

Kiezers in grotere steden brengen hun stem uit voor de burgemeester van de metropoolgemeente, de burgemeester van de gemeente, het lidmaatschap van de gemeenteraad, evenals mukhtars en de ouderraad. Deze steden zijn Adana, Ankara, Antalya, Aydin, Balikesir, Bursa, Denizli, Diyarbakir, Erzurum, Eskisehir, Gaziantep, Hatay, Istanbul, Izmir, Kahramanmaras, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Mugla, Ordu, Sakarya, Samsun, Sanliurfa, Tekirdag, Trabzon en Van.

In andere provincies brengen kiezers hun stem uit voor het lidmaatschap van de provinciale raad, de burgemeester van de gemeente, het lidmaatschap van de gemeenteraad, mukhtars en de ouderraad. In dorpen zal er gestemd worden voor het lidmaatschap van de provinciale raad, mukhtars en de ouderraad.

Politieke partijen

De belangrijkste concurrerende partijen zijn de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), de belangrijkste oppositiepartij de Republikeinse Volkspartij (CHP), de Nationalistische Bewegingspartij (MHP), de Goede (IYI) Partij en de Democratische Volkspartij (HDP).

Andere partijen zijn de Linkse Partij, de Grote Eenheidspartij, de Vaderlandspartij, de Moederlandpartij, de Democratisch Linkse Partij, de Welvaartspartij, de Communistische Partij van Turkije, de Anatolische Uniepartij, de Overwinningspartij, de Volksbevrijdingspartij, de Communistische Beweging van Turkije, de Onafhankelijke Turkije Partij, de Toekomstpartij, de Nieuwe Turkije Partij, de Arbeiderspartij, de Vrije Zaak Partij, de Rechten en Vrijheden Partij, de Ocak Partij, de Rechtvaardigheidsunie Partij, de Democratische Partij, de Machtunie Partij, de Nationale Weg Partij, de Rechtvaardigheidspartij, de Heldere Democratie Partij, de Turkije Arbeiderspartij, de Democratie en Vooruitgangspartij, de Gelukspartij en de Vaderlandspartij.

De verkiezingscampagnes eindigden op zaterdag en er ging een uitzendverbod in werking in het hele land voorafgaand aan de verkiezingen.

Volgens het door de Hoge Verkiezingsraad (YSK) opgelegde verbod mogen mediaorganisaties geen politieke reclame, voorspellingen of commentaren over de peilingen uitzenden tot 18.00 uur op zondag.

De YSK behoudt zich het recht voor om de verboden voor 21.00 uur op zondag op te heffen.

©TURKİNFO.NL

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Turkinfo Hollanda Haber'i:

Adreslerinden takip edin!