Wereldwijd aantal kindersterftes bereikt historisch dieptepunt van 4,9 miljoen in 2022: VN-rapport

Het aantal kinderen dat voor hun vijfde verjaardag sterft, bereikte in 2022 een historisch dieptepunt, met een daling naar 4,9 miljoen. Dit blijkt uit de nieuwste schattingen die woensdag door de Inter-agency Group for Child Mortality Estimation (UN IGME) van de Verenigde Naties zijn vrijgegeven.

Wereldwijd aantal kindersterftes bereikt historisch dieptepunt van 4,9 miljoen in 2022: VN-rapport
Editör: Turkinfo.nl
20 Mart 2024 - 20:04

** ondanks vooruitgang, lijden miljoenen families elk jaar onder het hartverscheurende verlies van een kind, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie**

"Hoewel er dankzij inspanningen vooruitgang is geboekt, lijden miljoenen families elk jaar nog steeds onder het verwoestende verdriet van het verlies van een kind, vaak in de eerste dagen na de geboorte", aldus Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

"De plek waar een kind wordt geboren, mag niet bepalen of het leeft of sterft. Het is cruciaal om de toegang tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg voor elke vrouw en elk kind te verbeteren, ook in noodsituaties en in afgelegen gebieden", zei hij.

Het rapport laat zien dat er vandaag de dag meer kinderen overleven dan vroeger, met een daling van het wereldwijde sterftecijfer onder kinderen van 5 jaar met 51% sinds 2000.

Verschillende lage- en middeninkomenslanden hebben deze daling zelfs overtroffen, wat aantoont dat vooruitgang mogelijk is wanneer middelen kunnen worden toegewezen aan basisgezondheidszorg, waaronder kindergezondheid en welzijn.

Het rapport citeert bijvoorbeeld bevindingen waaruit blijkt dat Cambodja, Malawi, Mongolië en Rwanda de kindersterfte onder 5 jaar sinds 2000 met meer dan 75% hebben teruggebracht.

"Achter deze cijfers schuilen de verhalen van vroedvrouwen en gekwalificeerd gezondheidspersoneel die moeders helpen bij het veilig bevallen van hun pasgeborenen, gezondheidswerkers die kinderen vaccineren en beschermen tegen dodelijke ziekten, en gemeenschapsgezondheidswerkers die huisbezoeken afleggen om gezinnen te ondersteunen bij het garanderen van de juiste gezondheids- en voedingsondersteuning voor kinderen", aldus Catherine Russell, uitvoerend directeur van het VN-Kinderfonds (UNICEF).

"Door decennia van inzet van individuen, gemeenschappen en landen om kinderen te bereiken met goedkope, kwalitatief hoogwaardige en effectieve gezondheidszorg, hebben we laten zien dat we de kennis en tools hebben om levens te redden", voegde zij eraan toe.

** Voorkombare sterfgevallen blijven lastig**

De bevindingen tonen echter ook aan dat ondanks de vooruitgang, voorkombare sterfgevallen onder kinderen en jongeren nog steeds een hardnekkig probleem zijn.

Naast de 4,9 miljoen levens die voor de leeftijd van 5 jaar verloren gingen - waarvan bijna de helft pasgeborenen waren - werden ook de levens van nog eens 2,1 miljoen kinderen en jongeren in de leeftijd van 5-24 jaar voortijdig beëindigd.

Sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië hadden het zwaarst te verduren onder het dodental.

Dit tragische verlies aan levens is voornamelijk te wijten aan te voorkomen of te behandelen oorzaken zoals vroeggeboorten, complicaties rond de geboorte, longontsteking, diarree en malaria, aldus het rapport.

Het rapport merkt op dat veel levens gered hadden kunnen worden met een betere toegang tot kwalitatief hoogwaardige basisgezondheidszorg.

Deze toegang omvat essentiële, goedkope interventies zoals vaccinaties, de beschikbaarheid van gekwalificeerd gezondheidspersoneel bij de geboorte, steun voor vroege en langdurige borstvoeding, en de diagnose en behandeling van kinderziekten.

Om de toegang tot kwalitatieve gezondheidszorg te verbeteren en levens van kinderen te redden van te voorkomen sterfgevallen, zijn investeringen nodig in onderwijs, banen en fatsoenlijke werkomstandigheden voor gezondheidswerkers, waaronder gemeenschapsgezondheidswerkers die basisgezondheidszorg leveren.

Als vertrouwde leden van de gemeenschap zijn gemeenschapsgezondheidswerkers essentieel om kinderen en families in elke gemeenschap te bereiken met levensreddende gezondheidsdiensten zoals vaccinaties, tests en medicijnen voor dodelijke maar behandelbare ziekten en voedingsonderste

©TURKİNFO.NL

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Tüm gelişmelerden haberdar olmak için Turkinfo Hollanda Haber'i:

Adreslerinden takip edin!