Reklam
Reklam

Aftellen begonnen voor lokale verkiezingen in Turkije op 31 maart

Het aftellen voor de lokale verkiezingen in Turkije is begonnen met het nieuwe jaar, volgens een verkiezingskalender die is vrijgegeven door de Hoge Verkiezingsraad van het land.

Aftellen begonnen voor lokale verkiezingen in Turkije op 31 maart
Editör: Turkinfo.nl
02 Ocak 2024 - 07:03
Reklam

De kiesprocedure is officieel gestart op 1 januari volgens de kalender van de Hoge Verkiezingsraad

Op 1 januari is de kiesprocedure officieel gestart voor de lokale verkiezingen die gepland staan voor 31 maart, waarbij de raad op dinsdag de politieke partijen zal onthullen die aan de verkiezingen zullen deelnemen.

Politieke partijen moeten de raad ook voor woensdag informeren over de methoden en principes die ze zullen gebruiken voor de selectie van kandidaten in welke kiesdistricten dan ook.

Ook zullen aanvragen beginnen voor bedlegerige kiezers met ziekten of beperkingen om hun stem uit te brengen in mobiele stembussen.

Lokale verkiezingen worden in Turkije elke vijf jaar gehouden om burgemeesters te kiezen voor 30 grootstedelijke gemeenten en 51 andere gemeenten, evenals districtsburgemeesters, provinciale vergaderingen en buurt- en dorpsbestuurders.

De laatste lokale verkiezingen werden gehouden op 31 maart 2019, waarbij de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) van president Recep Tayyip Erdoğan won in 39 van de 81 provincies, terwijl de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), 21 provincies won, waaronder de hoofdstad Ankara en metropool Istanbul.

Verkiezingskalender

1 januari: Start van het verkiezingsproces.

2 januari: Bekendmaking van de namen van politieke partijen die aan de verkiezingen mogen deelnemen.

27 januari: Volgorde van de namen van politieke partijen op stembiljetten wordt bepaald door loting door de Hoge Verkiezingsraad.

22 februari: Voorlopige lijsten van kandidaten voor provinciale en districtsburgemeesters worden bekendgemaakt. Lijsten kunnen tot 3 maart worden aangevochten.

29 februari: Distributie van kiezerskaarten begint (tot 24 maart).

21 maart: Officiële start van de campagneperiode.

30 maart: Einde van de campagneperiode.

31 maart: Verkiezingsdag.

©TURKİNFO.NL
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum