Reklam
Reklam

Meer dan 18.300 doden bij krachtige aardbevingen in Zuid-Turkije

De dubbele aardbevingen van maandag, met als middelpunt Kahramanmaras, troffen verschillende andere provincies.  Ten minste 18.342 mensen verloren het leven en 74 duizend 242 mensen raakten gewond 

Meer dan 18.300 doden bij krachtige aardbevingen in Zuid-Turkije
Editör: Turkinfo.nl
10 Şubat 2023 - 07:57
Reklam

18 duizend 342 mensen verloren het leven en 74 duizend 242 mensen raakten gewond bij de "ramp van de eeuw"
De aardbevingen met een kracht van 7,7 en 7,6, gecentreerd in de provincie Kahramanmaras, werden maandag gevoeld door 13 miljoen mensen in 10 provincies, waaronder Adana, Adiyaman, Diyarbakir, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye en Sanliurfa.
Verschillende landen in de regio, waaronder Syrië en Libanon, voelden de sterke bevingen die Turkije in minder dan 10 uur troffen.

Volgens het Disaster and Emergency Management Presidency (AFAD) zijn momenteel meer dan 120.344 opsporings- en reddingswerkers in het veld aan het werk.
In totaal werden 30.360 mensen geëvacueerd uit door aardbevingen getroffen gebieden, zei AFAD in een verklaring.

Vicepresident Oktay zei tijdens zijn toespraak in het parlement dat "de aardbeving een gebied van ongeveer 110.000 vierkante kilometer (ongeveer 42.471 vierkante mijl) trof. Dit is gelijk aan of groter dan het gebied van veel landen in Europa.
"Deze aardbeving is de op twee na grootste sinds de aardbeving in Groot-Anatolië in 1668 en de aardbeving in Erzincan in 1939 in de afgelopen 2000 jaar op de Anatolische geografie."

Buitenlandse teams in het veld
Ondertussen zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu dat 95 landen en 16 internationale organisaties hebben aangeboden om Turkije hulp te sturen, waarbij veel landen zoek- en reddingsteams, artsen, veldhospitalen en hulpgoederen naar het door de aardbeving getroffen gebied hebben gestuurd.
Cavusoglu zei in de hoofdstad Ankara dat er momenteel 6.479 personeelsleden uit 56 landen in het veld waren.

"Teams uit nog eens 19 landen zullen binnen 24 uur in ons land zijn", voegde hij eraan toe op de persconferentie samen met Tahsin Ertugruloglu, zijn tegenhanger uit de Turkse Republiek Noord-Cyprus (TRNC).

In totaal zijn er 97.973 familietenten opgezet om overlevenden te beschermen, aldus AFAD.
Het voegde eraan toe dat 10.363 voertuigen, waaronder graafmachines, tractoren en bulldozers, naar het rampgebied werden gestuurd.
Teams in Sanliurfa en Kilis hebben hun zoekoperaties voltooid en zijn naar andere provincies gestuurd, zei AFAD.
 

Noodtoestand uitgeroepen
Erdogan inspecteerde woensdag de lopende zoek- en reddingsacties en de hulpverlening in de provincies Adana, Hatay en Kahramanmaras, evenals een van de epicentra, Pazarcik, waar hij overlevenden ontmoette in tentensteden.

First lady Emine Erdogan bezocht woensdag 16 baby-overlevenden die vanuit Kahramanmaras met een luchtbrug naar een ziekenhuis in Ankara werden vervoerd.
Turkije heeft al zijn middelen gemobiliseerd voor inspanningen na de aardbeving, zei president Erdogan, eraan toevoegend: "De staat werkt met al zijn middelen aan het indienen van dossiers, vooral met AFAD."

Donderdag is de noodtoestand van drie maanden van kracht geworden om de reddings- en hulpinspanningen in de door de aardbeving getroffen provincies van Turkije te bespoedigen.
Bovendien neemt Turkije zeven dagen van nationale rouw in acht na de verwoestende aardbevingen.

Alle nationale sportevenementen in het land zijn tot nader order opgeschort en scholen in het hele land zijn tot 2 februari gesloten. 20.

Na de aardbevingen stroomden condoleances van over de hele wereld binnen om solidariteit met Turkije te betuigen, waarbij veel landen reddingsteams en hulp stuurden.

Turkije zet een luchtcorridor op
Na de eerste aardbeving werd door de Turkse strijdkrachten een luchthulpcorridor aangelegd om zoek- en reddingsteams naar de regio te brengen.
Een groot aantal vliegtuigen voor transport, waaronder A-400M's, vervoerde zoek- en reddingsteams en voertuigen naar de regio. Ook ambulancevliegtuigen maken gebruik van de luchthulpcorridor.

Bijna 19.000 Turkse soldaten haastten zich ook om mensen in het veld te hulp te schieten, zei het Nationale Ministerie van Defensie in een verklaring.
Alle kazernes, inclusief het 2e legercommando in Malatya, werden opengesteld voor de dienst van burgers die door de aardbevingen waren getroffen.
Volgens AFAD werden reddings- en hulppersoneel en materiaal met 160 vliegtuigen naar de regio gestuurd.

Nationale minister van Defensie Hulusi Akar zei donderdag dat de Turkse strijdkrachten alle vliegtuigen hebben gemobiliseerd.

©TURKİNFO.NL


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum