Reklam
Reklam

Technologietrend van kunstmatige intelligentie zet ook de markten in beweging

Het lijkt erop dat de interesse van investeerders vooral gericht is op aandelen van technologiebedrijven die behoren tot de "Magnificent Seven", waaronder Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Meta, Tesla en Nvidia.

Technologietrend van kunstmatige intelligentie zet ook de markten in beweging
Editör: Turkinfo.nl
19 Şubat 2024 - 21:20
Reklam

De opwinding over ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie in de technologie lijkt ook bedrijven die actief zijn in dit domein, met name chipproducenten, aan te zetten tot een verhoogde focus, wat resulteert in een stijging van hun aandelen op de markt. Terwijl de toepassingsgebieden van kunstmatige intelligentie zich blijven uitbreiden, neemt de interesse van investeerders in bedrijven die kunstmatige intelligentie en gerelateerde componenten ontwikkelen toe. De snelheid van ontwikkelingen in dit gebied, samen met de nieuwe inkomstenkansen en de potentieel hogere efficiëntie, wekt de opwinding van investeerders op. Het optimisme over kunstmatige intelligentie komt naar voren als een belangrijke factor die de markten ondersteunt, die te maken hebben met talrijke tegenwinden.

Effect van de "Magnificent Seven" op de markten

Het lijkt erop dat de interesse van investeerders vooral gericht is op aandelen van technologiebedrijven die behoren tot de "Magnificent Seven", waaronder Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Meta, Tesla en Nvidia. De waarde die deze groep van zeven technologiebedrijven binnen de technologiesector heeft vergaard, is opmerkelijk. De toenemende vraag naar kunstmatige intelligentie heeft met name de aandelen van chipfabrikant Nvidia versterkt, waardoor het bedrijf de best presterende aandelen binnen de "Magnificent Seven" is geworden. Terwijl sommige analisten denken dat de opwinding over kunstmatige intelligentie op de markten langdurig zal zijn, betogen anderen dat het moeilijk en onhoudbaar is om de huidige prijzen van deze aandelen te handhaven.

Onder de bedrijven waarvan de aandelen zijn gestegen als gevolg van de opwinding over kunstmatige intelligentie, zijn de volgende opmerkelijk:

Microsoft: Met een marktkapitalisatie van meer dan 3 biljoen dollar heeft Microsoft, als ontwikkelaar van ChatGPT door OpenAI, zijn inspanningen op het gebied van kunstmatige intelligentie versneld. Vorig jaar bracht het bedrijf ook de kunstmatige intelligentie-assistent Copilot op de markt. Met zijn investeringen in kunstmatige intelligentie en de vooruitgang op dit gebied, steeg de aandelenprijs van Microsoft van ongeveer $ 240 aan het begin van 2023 tot $ 376 aan het einde van het jaar. Terwijl de aandelen van Microsoft vorig jaar met ongeveer 57% stegen, zijn ze dit jaar ook met ongeveer 8% gestegen tot boven de $ 400.

Apple: Volgens berichten in de Amerikaanse media nadert Apple, 's werelds op een na meest waardevolle bedrijf met een marktkapitalisatie van $ 2,8 biljoen, de voltooiing van een kunstmatige intelligentie-tool die een concurrent zou kunnen zijn van Microsoft's Copilot en die dit jaar op de markt zou komen. De aandelen van de technologiegigant, die begin vorig jaar rond de $ 125 werden verhandeld, naderden eind 2023 de $ 200. Hoewel de aandelen van Apple vorig jaar met meer dan 48% stegen, verloren ze dit jaar ongeveer 5%.

Nvidia: Met de toename van de vraag naar AI-chips blijft het in Californië gevestigde chipbedrijf Nvidia zijn opmars in de sector voortzetten. De snel stijgende aandelen van het bedrijf brachten Nvidia naar de derde plaats van meest waardevolle bedrijven in de VS. De marktkapitalisatie van Nvidia, die aan het begin van vorig jaar onder de $ 400 miljard lag, bereikte eind mei $ 1 biljoen. Dit jaar heeft het bedrijf een marktkapitalisatie van meer dan $ 1,8 biljoen bereikt, waardoor het eerst de Amerikaanse detailhandelaar Amazon en vervolgens de moedermaatschappij van Google, Alphabet, heeft ingehaald. Het aandeel van het chipbedrijf, dat begin vorig jaar onder de $ 150 lag, naderde eind december $ 500. Hierdoor zijn de aandelen van Nvidia vorig jaar met bijna 240% gestegen en zijn ze dit jaar met bijna 47% gestegen.

Alphabet: De Innovator van Kunstmatige Intelligentie

Alphabet, dat al ongeveer zeven jaar actief is op het gebied van kunstmatige intelligentie, heeft vorig jaar februari een nieuwe technologie geïntroduceerd genaamd "Bard", die mogelijk een concurrent zou kunnen zijn van ChatGPT. Dit jaar heeft het bedrijf zijn chatrobot opnieuw gelanceerd als "Gemini" en is begonnen met een betaald abonnement voor de geavanceerde versie "Gemini Advanced".

Met een marktkapitalisatie van ongeveer $1,8 biljoen zag het marktbedrijf zijn aandelen vorig jaar met bijna 59% stijgen. De moedermaatschappij van Google zag dit jaar ook een stijging van ongeveer 1% in haar aandelen.

Amazon: Innovatie in E-commerce en Kunstmatige Intelligentie

Amazon, dat al meer dan 20 jaar focust op kunstmatige intelligentie en machine learning, introduceerde vorig jaar "Amazon Bedrock" en "Amazon Titan" modellen, die manieren bieden om productieve AI-toepassingen te bouwen en op te schalen.

Met een marktkapitalisatie van ongeveer $1,8 biljoen zag de Amerikaanse e-commercegigant vorig jaar een stijging van meer dan 81% in haar aandelen. Het rendement van de aandelen van Amazon dit jaar bedroeg ongeveer 12%.

Meta: Transformeren van Sociale Media met AI

Meta, de eigenaar van Facebook, Instagram en WhatsApp, en met een marktkapitalisatie van $1,2 biljoen, introduceerde vorig jaar nieuwe AI-ervaringen en de "Meta AI" AI-assistent.

De aandelen van Meta, die begin vorig jaar rond de $124 lagen, stegen eind vorig jaar naar $354. Het bedrijf zag dit jaar een stijging van meer dan 33% in zijn aandelen.

Tesla: Leiderschap in Elektrische Voertuigen, Achterblijvend in AI

Hoewel zes van de bedrijven in de "Magnificent Seven" profiteren van de opwinding over kunstmatige intelligentie, bleef Tesla, ondanks de inspanningen van CEO Elon Musk, achter in de AI-ontwikkelingen van zijn groep.

Musk gaf in een post op zijn socialemediaplatform X aan dat hij het "gevaarlijk" vond om Tesla te laten groeien als leider in AI en robotica op het gebied van elektrische voertuigen zonder zijn aandeel tot "minstens 25%" te verhogen. De aandelen van Tesla stegen vorig jaar met ongeveer 102%, maar daalden dit jaar met bijna 20%.

Broadcom De AI-investeringszet van Broadcom, een in de VS gevestigde chipfabrikant, droeg bij aan een stijging van de marktkapitalisatie van het bedrijf met ongeveer $ 530 miljard vorig jaar. Het bedrijf zag vorig jaar een stijging van bijna 100% in zijn aandelen, en de aandelenkoers bereikte begin 2024 een all-time high.

Broadcom heeft dit jaar tot nu toe bijna 12% rendement behaald voor zijn beleggers. AMD Advanced Micro Devices (AMD), een van de technologiebedrijven die zich vorig jaar richtten op de opkomende AI-markt, viel ook op door de winst op zijn aandelen. De aandelen van het chipbedrijf stegen vorig jaar met bijna 128% en zijn sinds het begin van dit jaar met ongeveer 18% gestegen.

Intel

Een van 's werelds grootste microchipfabrikanten, Intel, meldde dat het zijn missie om "AI overal te brengen" dit jaar zal voortzetten. De aandelen van het bedrijf stegen vorig jaar met ongeveer 67%, maar zijn sinds begin 2024 met meer dan 13% gedaald.

Qualcomm

Als een chipbedrijf dat zich richt op state-of-the-art AI-initiatieven, droeg Qualcomm ook bij aan de stijgende trend in technologieaandelen. De aandelen van het bedrijf stegen vorig jaar met bijna 35% en zijn dit jaar met ongeveer 6% gestegen.

IBM

De toename van de klantenvraag naar kunstmatige intelligentie heeft IBM vorig jaar in het vierde kwartaal zijn inkomsten uit deze sector verdubbeld. Het aandeel van het bedrijf steeg vorig jaar met ongeveer 16% en is sinds het begin van dit jaar met meer dan 15% gestegen.

TSMC

TSMC, een van 's werelds grootste chipfabrikanten, heeft bijgedragen aan de stijgende trend van technologieaandelen door zijn toonaangevende positie in chips die zijn ontworpen voor smartphones, auto's, grafische verwerkingseenheden en tal van andere technologieën. De aandelen van TSMC stegen vorig jaar met ongeveer 40% en zijn sinds het begin van 2024 met ongeveer 22% gestegen.

Arm

De aandelen van het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde chipontwerphuis Arm Holdings stegen vorig jaar met ongeveer 18% en zijn dit jaar met bijna 71% gestegen.

©TURKİNFO.NL

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum