Reklam
Reklam

Turks universiteitsproject met 'robotbijen' bekroond met prijs

Bijen spelen een cruciale rol in het ecosysteem door bestuiving te bieden aan gewassen en planten, maar wereldwijd worden ze bedreigd door factoren zoals habitatverlies, pesticiden en klimaatverandering. In een baanbrekende inspanning om bijen te helpen en hun voortbestaan te waarborgen, heeft het Middle East Technical University (METU) in Turkije een innovatief project ontwikkeld: 'robotbijen'.

Turks universiteitsproject met 'robotbijen' bekroond met prijs
Editör: Turkinfo.nl
20 Şubat 2024 - 06:49
Reklam

Het METU's "Roboroyale Project" is onlangs erkend als een van de twee beste projecten op de Edge of Government Award tijdens de World Governments Summit in de Verenigde Arabische Emiraten. Deze prestigieuze prijs is een erkenning van de inspanningen van het team achter dit visionaire project.

Het project, dat twee jaar geleden van start ging, werd geleid door een internationaal consortium bestaande uit METU-ROMER, Durham University, Czech Technical University en de Universiteit van Graz. Erol Sahin, directeur van het Center for Robotics and Artificial Intelligence (ROMER) aan METU, benadrukte het belang van dit initiatief voor het behoud van het ecosysteem.

"Als bijen zouden verdwijnen, zou het hele ecosysteem met instorting worden bedreigd," merkte Sahin op.

Het doel van het project is om bijenkorven van de nieuwe generatie te ontwikkelen, uitgerust met de nieuwste technologieën. Een op AI gebaseerd monitorsysteem stelt onderzoekers in staat om de gezondheid van bijen in de korf continu te bewaken, inclusief de koningin. Bovendien heeft het team met succes het eerste prototype van micro-robotbijen ontwikkeld, die in staat zijn om werkbijen na te bootsen en de koningin bijen extern te voeden en te controleren.

"De robotbijen dienen niet alleen de koningin bij, maar ons uiteindelijke doel is om ze in staat te stellen de korf schoon te maken, te voeden en te onderhouden," aldus Sahin.

Door deze innovatieve benaderingen streeft het METU-team ernaar om niet alleen de algehele gezondheid van de bijenkorf te handhaven, maar ook te verbeteren. Hun inspanningen dragen bij aan het behoud van een cruciaal element van het ecosysteem en bieden hoop voor de toekomst van bijen wereldwijd.

©TURKİNFO.NL

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum