Reklam
Reklam

Turkije: Het Nieuwe Tijdperk van Vergrijzing

In een wereld waar de bevolking de grens van 8 miljard heeft overschreden, wordt vergrijzing een steeds prominentere kwestie. Vooral Europa staat bekend om zijn hoge percentage ouderen, maar nu treedt Turkije ook op de voorgrond als een "zeer oud bevolkt land" volgens de criteria van de Verenigde Naties (VN).

Turkije: Het Nieuwe Tijdperk van Vergrijzing
Editör: Turkinfo.nl
19 Mart 2024 - 10:55
Reklam

Deze ontwikkeling markeert een significante demografische verschuiving voor het land, met verreikende economische, sociale en culturele implicaties.

De Verschuiving naar Vergrijzing

Aan het eind van 2023 overschreed de Turkse bevolking de 85 miljoen, waarbij een duidelijke trend van vergrijzing zichtbaar werd. Met 8 miljoen 722 duizend 806 personen van 65 jaar en ouder vertegenwoordigt de oudere bevolking nu 10,2% van de totale bevolking. Dit is een historisch moment voor Turkije, aangezien het percentage ouderen in de bevolking voor het eerst een dubbelcijferig getal heeft bereikt. Projecties suggereren dat deze trend zich zal voortzetten, met een verwachte toename tot 12,9% in 2030, 16,3% in 2040 en maar liefst 22,6% in 2060.

De Implicaties van Vergrijzing

Deze demografische verschuiving brengt aanzienlijke uitdagingen met zich mee. De vergrijzing van de bevolking beïnvloedt de economie door de arbeidsmarkt te krimpen en de druk op de pensioenstelsels en gezondheidszorg te vergroten. Sociaal gezien roept het vragen op over de zorg en ondersteuning voor de oudere generaties. Cultureel gezien verandert het de dynamiek binnen gemeenschappen, waarbij oudere burgers een steeds belangrijkere rol spelen in het overdragen van kennis, tradities en waarden.

Acties en Uitdagingen

Cafer Tufan Yazıcıoğlu, van de Turkse Vereniging voor Gepensioneerden (TÜED), benadrukt de noodzaak van wetgevende actie om de rechten en het welzijn van ouderen te beschermen. Turkije heeft, in samenwerking met VN-werkgroepen, positieve stappen gezet door een mensenrechtenovereenkomst voor ouderen op te stellen. Echter, de implementatie van gedetailleerde wetgeving die de welvaart van ouderen waarborgt en bijdraagt aan hun comfort, blijft een dringende behoefte.

Vooruitkijken

Het is duidelijk dat Turkije op een kruispunt staat. De transitie naar een "zeer oud bevolkt land" is niet slechts een statistische verandering, maar een diepgaande verschuiving die om aandachtige overweging en actie vraagt. De nadruk moet liggen op het creëren van een samenleving waarin ouderen niet alleen worden beschermd en ondersteund, maar ook gewaardeerd als een essentieel onderdeel van het maatschappelijke weefsel. Dit vereist een gezamenlijke inspanning van overheid, private sector en maatschappelijke organisaties om beleid en programma's te ontwikkelen die inspelen op de uitdagingen en kansen van een vergrijzende bevolking.

©TURKİNFO.NL

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum