Turkije in rouw na zwaarste aardbeving van geschiedenis

Het dodental na de zware aardbevingen in Turkije opgelopen tot 6234, 8 duizend mensen werden levend gered en 37 duizend 11 mensen raakten gewond

Turkije in rouw na zwaarste aardbeving van geschiedenis
Editör: Turkinfo.nl
08 Şubat 2023 - 08:07

Een zware aardbeving in het zuidoosten van Turkije in de nacht van zondag op maandag heeft aan duizenden mensen het leven gekost.

AFAD kondigde aan dat vanaf vanochtend 6.234 mensen het leven lieten en 37.11 mensen gewond raakten bij de aardbevingen in Kahramanmaraş. Er is totaal 8000 mensen levend gered uit de puin. 

De aardbevingen met een kracht van 7,7 en 7,6 op de schaal van Richter, met als middelpunt de provincie Kahramanmaras, troffen 10 provincies en troffen meer dan 13 miljoen mensen.
Meer dan 79.100 zoek- en reddingsteams voeren momenteel operaties in het veld uit, zei het Turkse voorzitterschap voor rampen- en noodbeheer (AFAD) in een verklaring.

"Als resultaat van de onderhandelingen met het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken werden 5.309 personeelsleden uit andere landen naar het rampgebied gestuurd om te helpen", voegde het eraan toe.

Om zoek- en reddingsoperaties snel uit te voeren, heeft Turkije dinsdag de noodtoestand uitgeroepen voor drie maanden in 10 provincies, waaronder Adana, Adiyaman, Diyarbakir, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaras, Kilis, Malatya, Osmaniye en Sanliurfa.

"We worden geconfronteerd met een van de grootste rampen, niet alleen in de geschiedenis van de Turkse Republiek, maar ook in onze geografie en de wereld", zei president Recep Tayyip Erdogan dinsdag.

Turkije houdt een zevendaagse nationale rouw in acht na de verwoestende aardbevingen.

Alle nationale sportevenementen in het land zijn tot nader order opgeschort. Alle scholen in Turkije zijn tot 2 februari gesloten. 13, en het onderwijs in de 10 getroffen provincies is opgeschort tot 1 februari. 20.

Na de aardbevingen stroomden condoleances van over de hele wereld binnen om solidariteit met Turkije te betuigen, waarbij veel landen reddingsteams en hulp stuurden.
©TURKİNFO.NL


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum