Reklam
Reklam

Turkije telt iets meer dan 85 miljoen inwoners

De bevolking van Turkije is in het jaar 2023 gegroeid tot 85.372.377 inwoners, volgens de gegevens van het Turkse Instituut voor Statistiek (TÜİK). Op 31 december 2023 telde Turkije officieel 85.372.377 inwoners, wat een stijging van 92.824 personen betekende ten opzichte van het voorgaande jaar.

Turkije telt iets meer dan 85 miljoen inwoners
Editör: Turkinfo.nl
06 Şubat 2024 - 21:57
Reklam

Deze nieuwe cijfers werpen een licht op de demografische trends van Turkije, inclusief informatie over de verdeling tussen mannen en vrouwen, evenals de provinciale demografie.

De groei van de bevolking bedraagt momenteel 1,1 per duizend, wat aangeeft dat de bevolkingsgroei een dalende trend vertoont ten opzichte van voorgaande jaren. Deze ontwikkeling kan belangrijke implicaties hebben voor het toekomstige demografische landschap van Turkije.

Een opvallende verschuiving is te zien in de verplaatsing van de bevolking van stedelijke naar landelijke gebieden. Hoewel het percentage van de bevolking dat in stedelijke centra woont nog steeds hoog is, is er een lichte daling te zien, terwijl het percentage van de bevolking dat in dorpen en gehuchten woont geleidelijk toeneemt. Dit kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder economische kansen en infrastructuurontwikkeling in landelijke gebieden.

De grootste stad van Turkije, Istanbul, blijft de meest bevolkte stad, gevolgd door andere grote steden zoals Ankara, İzmir, Bursa en Antalya.

Een andere belangrijke trend is de vergrijzing van de bevolking, wat duidelijk wordt uit de stijging van de mediane leeftijd tot 34 jaar in 2023. Deze verschuiving naar een ouder wordende bevolking heeft implicaties voor verschillende aspecten van de samenleving, waaronder de arbeidsmarkt en de sociale zekerheid.

Kortom, de recente bevolkingsgegevens van Turkije bieden belangrijke inzichten in de demografische dynamiek van het land en wijzen op de noodzaak van beleidsmaatregelen om adequaat om te gaan met de uitdagingen en kansen die gepaard gaan met deze veranderingen.

©TURKİNFO.NL

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum