Turkije verbreekt dagelijks exportrecord van van 2 miljard dolar

De Turkse handelsminister zei zaterdag dat het land op 23 juni een historisch hoogtepunt van $2,121 miljard aan dagelijkse export heeft bereikt.

Turkije verbreekt dagelijks exportrecord van van 2 miljard dolar
Editör: Turkinfo.nl
25 Haziran 2023 - 10:07
"Onze export bedroeg op 23 juni $2,121 miljard, wat een dagelijks historisch record is. De grens van $2 miljard aan dagelijkse export is overschreden", zei Omer Bolat in een tweet.

Bolat benadrukte ook dat de huidige dagelijkse exportwaarde de jaarlijkse exportcijfers van 1977 ($1,753 miljard) en de maandelijkse exportcijfers van 1999 ($1,940 miljard in augustus) overtreft.

Hij prees de kracht en dynamiek van exporteurs om deze historische mijlpaal te bereiken ondanks economische uitdagingen.

Hij voegde eraan toe dat de PMI (inkoopmanagersindex) van de eurozone is gedaald tot het laagste niveau in 37 maanden, waarbij Duitsland, de grootste handelspartner, een PMI van 41 heeft geregistreerd.

Bolat benadrukte het belang van duurzame exportgroei, verminderde afhankelijkheid van import, macro-economische stabiliteit en een investeringsvriendelijke omgeving met een sterke productie-exportketen.

Volgens het Turkse statistische instituut (TurkStat) groeide de Turkse export in mei met 14,4% ten opzichte van een jaar geleden tot $21,7 miljard, terwijl de import met 15,5% steeg tot $34,2 miljard.

Duitsland, de belangrijkste handelspartner van Turkije, ontving in mei voor $1,8 miljard aan Turkse export. Andere belangrijke buitenlandse zendingen gingen naar de VS ($1,3 miljard), het VK ($1,1 miljard), Irak ($1,01 miljard) en Italië ($1 miljard).

*Geschreven door Necva Tastan in Istanbul

©TURKİNFO.NL

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum